Viața de după izolare: COVID-19 va schimba oare modul în care călătorim pentru totdeauna?

La începutul lunii martie 2020, ghidul de turism Yuval Ben-Ami îndruma un grup de turiști în Laponia finlandeză, când a aflat că un pacient cu coronavirus era tratat în apropiere de Rovaniemi, orașul cunoscut drept căminul oficial al lui Moș Crăciun.

Se intampla după ce Italia și-a început izolarea în provincia nordică a Lombardiei, dar cu câteva zile înainte de a se declara carantina în Franța, Spania și statele nordice. În primele zile ale focarului, cu COVID-19 limitat în mare parte în China, grupul nu a fost ingrijorat din cale afara.

„Am f[cut si câteva glume despre ce îndrăzneală am avut  sa călătorim în aceste vremuri”, a spus Ben-Ami.

A fost insa ultimul tur pe care Ben-Ami l-a ghidat înainte ca granițele din întreaga lume să se inchida.

În câteva zile, la fel ca alți 66 de milioane de oameni în Franța, ghidul turistic în vârstă de 43 de ani a fost limitat la casa sa din Luberon, Provence, fiindu-i interzis să se deplaseze mai mult de un kilometru de ușa sa din față.

Impactul coronavirusului asupra industriei de turism a fost accentuat: jumătate din populația lumii este blocată la domiciliu, în timp ce numărul zborurilor din întreaga lume a scăzut de la aproximativ 200.000 în 21 februarie la 64.000 pe 31 martie, potrivit site-ului FlightRadar 24.

Conform Organizației Mondiale a Turismului (OMT), în prezent, 96% din destinațiile lumii sunt afectate de restricții de călătorie și alte măsuri de blocare.

„Lumea a ajuns într-adevăr în impas”, a declarat pentru Euronews directorul pentru comunicații al OMT, Marcelo Risi.

OMT a avertizat că sosirile de turiști la nivel mondial ar putea scădea cu până la 30% în 2020. Comisarul pentru piața internă al Uniunii Europene, Thierry Breton, estimează că economia turistică a UE ar putea scădea cu 70% și că ar trebui să fie luate in calcul fonduri de recuperare.

De-a lungul continentului, turismul reprezintă până la 27 de milioane de locuri de muncă, iar industria a generat 400 de miliarde de euro doar anul trecut, a declarat Risi. Într-un interviu pentru Euronews Now, el a cerut guvernelor să ia măsuri monetare și fiscale puternice pentru a sprijini sectorul și lucrătorii săi.

„Vorbim despre milioane de locuri de muncă. Nu este ceva care va dispărea. Impactul social și de dezvoltare – dacă mergem dincolo de Europa și ne uităm la atâtea țări din lume care au turismul ca o linie de salvare – poate fi uriaș, a avertizat el.”

Franța a avut 89,4 milioane de vizitatori străini în 2018, iar veniturile din turism reprezintă 8% din PIB. Guvernul estimează că două milioane de oameni lucrează direct sau indirect în industria de turism și multe dintre aceste persoane, inclusiv Ben-Ami, sunt acum fără loc de muncă.

El și soția sa s-au calificat și au solicitat ajutor din partea statului francez și, deși încă nu primesc fonduri, cuplul a găsit procesul rapid și eficient.

„Este pentru prima dată când am solicitat vreodată o formă de sprijin în viața mea, dar nu a fost nicio alegere: după strângerea centurii în timpul sezonului mort, am descoperit că acum trebuie să străpungem o altă gaură în ea și să facem ce putem pentru a intampina furtuna, a spus el.

Marea Britanie a fost lovită puternic de abandonul turiștilor încă de la începutul epidemiei COVID-19. Situri precum Turnul Londrei, Palatul Buckingham și Abadia Westminster sunt extrem de goale, în timp ce imaginile unui Oxford Circus pustiu – principala stradă comercială din Londra – au aratat impactul dur pe care blocajul îl are asupra economiei britanice.

În calitate de ghid turistic acreditat de „Insigna albastră”, Roberto Di Gioacchino ar fi fost de obicei in aceste locuri săptămâna aceasta, avand grija de turiști din întreaga lume, dar clienții săi și-au anulat rezervările până în iulie, iar august arată destul de rau si el.

Di Gioacchino nu se află acum in Londra. Pe 11 martie, el a prins unul dintre ultimele zboruri către Teramo, Italia, unde se îngrijește de mama sa de 92 de ani din orașul Alba Adriatica. El este un italian care apreciază nevoia de blocare în Marea Britanie – chiar dacă aceasta vine în detrimentul afacerii sale.

„Când a început, am auzit că o mulțime de oameni se revolta. Oamenii spuneau că guvernul nu ar trebui să închidă totul. Dar fiind italian și fiind blocat aici în Italia, îmi dau seama cât de dificilă este situația ”, a spus el.

Fiind în compania mamei sale, care a trecut prin al doilea război mondial, i s-a oferit, de asemenea, o alta perspectivă asupra acestei crize, despre care mama îi spune că este fără precedent în viața ei.

Dar Di Gioacchino este încrezător că atunci când pandemia se va calma, călătorii se vor întoarce. Clienții săi care au anulat în această vară i-au spus la fel, desi chiar el urmează să își anuleze propria vacanță din luna octombrie – o croazieră.

Marea Britanie s-a miscat mai lent pentru a oferi ajutor financiar persoanelor afectate de focarul de coronavirus decât Franța, în special pentru cei care lucrează pe cont propriu sau conduc afaceri mai mici. Muncitorii independenți nu se așteapta să poată solicita sprijin financiar din partea guvernului până în iunie.

Robert Lundgren Jones, fondatorul Lundgren Tours, a încetat activitatea la 14 martie, cu o zi înainte ca Marea Britanie să-și pună în aplicare regulile de distanțare socială. Unul dintre cele mai populare tururi ale sale este  cel al școlii de vrăjitorie și magie Hogwarts bazat pe romanele Harry Potter.

„Impactul pe termen scurt a fost pur și simplu acela ca administratorul a oferit rambursări în masă. Impactul mai frustrant pe termen lung a fost anularea contractelor noastre de peste vară”, a spus el pentru Euronews.

„Multe alte agentii turistice știu că încearcă să-si diversifice oferta și să faca ateliere educaționale online, de exemplu, în timp ce folosesc acest timp pentru a îmbunătăți și a eficientiza procesele și a reflecta asupra multor alte domenii conexe ale afacerii pentru a reveni mai bine ca oricând atunci când sezonul va continua .“

Lundgren consideră că până când un vaccin va fi realizat și distribuit publicului, mulți călători vor ezita să călătorească, în special cu avionul, deoarece se consideră că aeroporturile sunt focare de răspândire a virusului.

„Cred că va exista o creștere mare a vacantelor și a călătoriilor interne”, a spus el. „Cu toate acestea, cred că depinde atât de tipul de călătorie, cât și de tipul de călător.”

Între timp, în Franța, Ben-Ami este optimist:

„Istoria este dinamică și călătoriile se schimbă tot timpul. Rolul nostru ca cei care mediază intre lume si  mințile curioase este să ne adaptam nevoilor călătorilor și să le oferim o perspectiva proaspata asupra noilor realități ”, a spus el.

„Oricare ar fi lumea după pandemie, va fi fascinant să o explorăm alături de călători.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + nineteen =