Care este sensul unui sistem economic (chia..." />

Vehiculul anarhic

Care este sensul unui sistem economic (chiar dacă unora le pare a fi estetic) ce produce ritmic, cu tot mai multă furie, tot mai dramatic, sărăcie, haos financiar, deflaţie, depresiune economică cronică? El ar trebui făcut ca să ne dea prosperitate. Dacă nu o face, înseamnă că nu este bun.

Să ne imaginăm un vehicul condus simultan de 27 de şoferi, care încearcă să se deplaseze cu o singură viteză, într-o singură direcţie. Vehiculul acesta are 27 de componente, fiecare sub comanda directă a fiecăruia dintre cei 27 de şoferi. Unul stăpâneşte cutia de viteze, altul transmisia, al treilea carburatorul, unul roata dreapta spate şi aşa mai departe. Fiecare componentă a maşinii, corespunzător dorinţei fiecărui şofer în parte, vrea să o ia în altă direcţie şi, în general, să facă altceva. Scuturându-se din toate încheieturile, vehiculul se mişcă anevoie, pocnind, prufnind, scârţâind din ţâţâni mai ceva decât strămoaşa locomotivei cu aburi de la 1784 a scoţianului William Murdoch.

Paroxismul este atins când fiecare dintre şoferi vrea să fie altceva decât este în realitate. Lonjeroanele vor să facă exact ce face toba de eşapament, carburatorul intenţionează cu străşnicie să fie cutie de viteze, iar transmisia vrea să fie motor.

Aceasta este Uniunea Europeană, un proiect care a fost sortit de la bun început efemerităţii.

Un vehicul politic, economic şi social sortit anarhiei. Cât am avut o creştere economică a Occidentului bazată pe credite, totul a fost în regulă. Când banii virtuali au dispărut şi masa monetară s-a contractat spre dimensiunile sale reale, au început problemele. Ele continuă şi acum. Grecia a fost începutul.

Se pregătesc Spania şi Italia. Unde era prosperitate, una bazată pe banii fără acoperire în economia reală care dănţuiau pe mapamond, acum este criză. Cât timp nu oprim maşina şi nu o reparăm, ea va continua să se desfacă în bucăţele, oricât de frumos arăta la început, atunci când am construit-o. Sau poate că va trebui ca fiecare dintre cei 27 să aibă propria sa maşină. Mai mică şi mai bună. Mai simplă și mai eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + sixteen =