..." />

Uniunea Vamală: „Toţi sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii”

După aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului, republicile Belarus şi Kazahstan (state membre ale Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan) vor putea menține taxele de import mai ridicate pentru unele mărfuri încă o perioadă de timp. foto

Experții ruși subliniază că integrarea completă în spațiul economic unic nu este atât de reușită precum s-a dorit. Noua versiune a tarifului vamal comun urmează să fie stabilită de cele trei părți până în luna august, după ce Duma de Stat a Federației Ruse va adopta acordul de aderarea la OMC. Belarusul sau Kazahstanul, la rândul lor, vor trebui să facă o cerere specială pentru menținerea taxelor mai mari. Potrivit ministrului Comerțului din cadrul Comisiei Economice Euroasiatice, Andrei Slepnev, decizia în acest sens urmează să fie adoptată prin consens de către cele trei țări. Tariful vamal diferit de cel rusesc va putea fi aplicat provizoriu (până la șase luni), însă există posibilitatea de a prelungi această perioadă. Astfel, Belarus și Kazahstan ar putea aplica taxe mai mari decât Rusia pentru a-și proteja piața și producătorii, remarcă Slepnev.

În plus, între Rusia şi Kazahstan există probleme privind o altă taxă de import. Profesorul de la Școala Superioară de Economie din Moscova, Alexei Portanski, menționează că în timpul negocierilor privind aderarea la OMC, Kazahstanul a reuşit să negocieze tarife puțin mai mici, în comparaţie cu Rusia, la circa 3 mii de articole. În acelaşi timp, în cadrul Uniunii Vamale, o decizie finală în acest sens încă nu a fost luată și deocamdată nu este clar dacă Rusia va reduce taxele sale sau Kazahstanul va reuși să renegocieze o decizie cu partenerii din OMC.

Specialiștii menționează că de o perioadă de timp în cadrul Uniunii Vamale există tot mai multe contradicții. Recent s-a aflat că în ciuda acordurilor încheiate anterior, Belarusul și Kazahstanul nu intenționează să introducă taxa de reciclare. Această taxă însă a fost propusă de Rusia pentru a-și salva industria auto de concurența mașinilor second-hand din străinătate.

Potrivit economistului Natalia Volocikova, construcția Uniunii Vamale este îngreunată din cauza faptului că deciziile politice le preced pe cele economice, iar abaterile de la tariful vamal comun vorbesc despre imaturitatea Uniunii. Volocikova mai subliniază că o asemenea abordare contravine înțelegerilor stabilite la constituirea Uniunii Vamale, care stipulează că în cazul aderării Rusiei la OMC, principiile OMC vor deveni de bază.

Totuşi, specialiștii sunt de părere că solidaritatea între Rusia, Belarus și Kazahstan va continua, în pofida diverselor abateri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =