Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan vrea să-i atragă pe agenții economici români

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Camera de Comerț Bilaterală Româno-Rusă au organizat un seminar întitulat „Regulile Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan privind importul de produse din alte țări”. Seminarul a fost destinat agenților economici care sunt interesați să exporte în cele trei țări post-sovietice și să cunoască activitatea de comerț exterior în cadrul Uniunii vamale. foto

La seminar au participat și consilierii economici ai ambasadelor Rusiei, Belarusului și Kazahstanului din București, care au prezentat date statistice privind relațiile economice dintre statele membre ale Uniunii vamale, cât și despre relațiile economice bilaterale ale fiecărui stat în parte cu România. 

Potrivit lui Igor Sidorov, consilier economic la Ambasada Federației Ruse în România, în pofida crizei economice mondiale care nu a ocolit nici Uniunea vamală, PIB-ul din cele trei state – Rusia, Belarus și Kazahstan – a crescut cu 4% în 2012 față de anul 2011. „Media pe 3 țări a volumului producției industrial a fost de 2,5%, volumul transportului de mărfuri s-a majorat cu 4,5%, iar volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 6,3%. În 2012, valoarea schimburilor comerciale dintre cele trei țări a fost de 939 miliarde de dolari. Exportul a atins un nivel de 600 miliarde de dolari, iar importul – 340”, a menționat diplomatul rus.

Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus, Valerii Mrochek, a subliniat că dinamica relațiilor economice dintre Rusia, Belarus și Kazahstan s-a schimbat odată cu lichidarea granițelor interne dintre aceste trei țări. Potrivit diplomatului, în prezent și mărfurile din Uniunea Europeană pot ajunge mai ușor pe piața estică, întrucât sunt verificate doar la frontiera externă a Uniunii vamale, cum ar fi Belarusul, iar acest lucru înseamnă reducerea costurilor și a timpilor de așteptare.

„Uniunea vamală deschide noi perspective pentru transportatorii români. Se creează condiții mai facile pentru dezvoltarea afacerilor”, a declarat consilierul economic al misiunii diplomatice a Kazahstanului, Yerzan Bertayev, care a prezentat și broșura „Ghidul investițiilor în Kazahstan”. „Îi invităm pe partenerii români să cream afaceri bilaterale și să cooperăm în condiții ușoare de lucru pe care le oferă Uniunea vamală”, a mai declarat Bertayev.

Spațiul Economic Unic (SEC) este proiectul de integrare economică și politică a celor trei țări din CSI, respectiv Rusia, Belarus, Kazahstan. Intenția de a forma un spațiu economic unic a fost anunțată pe 23 februarie 2003 de către președinții Rusiei, Kazahstanului, Belarus și Ucrainei. La summit-ul de la Yalta din 19 septembrie 2003 liderii din cele patru stat au semnat un acord privind formarea SEC. Acordul prevede dezvoltarea unui set de măsuri pentru care sunt necesare încheierea de aproximativ cincizeci de acorduri.

Ulterior Ucraina și-a retras participarea la SEC, iar începând cu anul 2004 toate eforturile au fost continuate de către Rusia, Belarus, Kazahstan, care au ratificat acordurile în parlamentele lor.

În luna iunie 2006 a fost luată decizia că lucrările de constituire a Uniunii vamale se vor desfășura în cadrul Comunității Economice Eurasiatice, ținând cont de evoluțiile proiectului SEC. Oportunitatea acestei decizii este dictată de faptul că scopurile și obiectivele Comunității Economice Eurasiatice și SEC sunt comune: crearea unei piețe comune și a unui spațiu economic comun.

Pe 19 decembrie 2009 prin decizia Consiliului Interstatal al Comunității Economice Eurasiatice (organul suprem al Uniunii vamale), s-a aprobat un plan de acțiune pentru formarea spațiului economic comun Rusia, Belarus, Kazahstan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − three =