Uniunea Vamală amenință că va aplica taxe la zahărul din Moldova

Uniunea Vamală (UV) Rusia-Belarus-Kazahstan ar putea să instituie taxe speciale la zahărul din R. Moldova, până la sfârșitul anului 2013. Motivul instituirii taxei de salvgardare la zahărul moldovenesc este contrabanda la scară largă cu zahăr ucrainean pe piața moldovenească. foto

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Zahăr din UV, Andrei Bodin, susține că exporturile de zahăr din R. Moldova către UV sunt posibile numai în cazul în care pe piața internă a Moldovei zahărul de fabricație autohtonă „este înlocuit cu zahărul de contrabandă, introdus ilegal din Ucraina”. 

În scrisoarea lui Andrei Bodin adresată președintelui UPZM, Alexander Koss, se spune că „intrarea zahărului ucrainean la prețuri de dumping în R. Moldova fără achitarea taxelor conduce la scăderea competitivității producției de sfeclă și zahăr nu numai în Moldova, dar și în țările UV, la reducerea semănăturilor de sfeclă, la pierderi financiare la producătorii agricoli și fabricile de zahăr din R. Moldova și țările UV”.

Cauzele principale sunt lipsa controlului cuvenit pe teritoriile de la frontiera cu Ucraina, dar și pe teritoriul Transnistriei. În cazul în care Guvernul nu va asigura controlul intrărilor de zahăr din Ucraina, inclusiv tranzitul acestuia prin Transnistria, Asociația Producătorilor de Zahăr din Țările-membre ale UV „va fi nevoită să solicite Comisiei Economice Euroasiatice instituirea, până la sfârșitul anului 2013, a unor măsuri de salvgardare speciale”.

În prezent, întreprinderile moldovenești exportă zahăr în țările UV în regim de liber schimb. În decembrie 2012 și ianuarie 2013, 1,6 mii tone de zahăr din Moldova au fost livrate în Rusia. Totodată, se știe că volumul de producție al zahărului moldovenesc în anul 2012 nu acoperă necesarul pieței interne pentru anul de marketing 2012-2013. În plus, și prețurile la zahăr în R. Moldova sunt mai mari decât în țările UV. (Unimedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + twenty =