Turcia și China sunt cei mai mari destin..." />

Unde aruncăm gunoiul?

Turcia și China sunt cei mai mari destinatari de deșeuri provenite din Uniunea Europeană în afara blocului, arată cele mai recente cifre.

Exporturile de deșeuri către țările terțe au atins anul trecut 41,4 milioane de tone, o creștere cu 69% față de 2004, potrivit agenției statistice a UE, Eurostat. Între timp, importurile de deșeuri provenite din țări din afara UE au rămas stabile în ultimii 14 ani, la 13,1 milioane de tone, publică Euronews.

 

Unde exportă UE deșeurile?

Turcia a fost principala țară beneficiară a deșeurilor UE în 2018, importând aproximativ 13 milioane de tone. Aceasta a reprezentat o scădere cu 5% față de anul precedent, însă o creștere de trei ori față de anul 2004.

China a intrat pe locul doi, în ciuda reducerii cu 46% a importurilor de deșeuri din UE, față de vârfurile din 2009. Anul trecut, China a primit 5,2 milioane de tone.

A fost urmată îndeaproape de India, care a amplificat importurile cu 67% față de anul precedent ajungând la 4,7 milioane de tone.

 

Care țări exportă deșeuri către UE?

Peste un sfert – 3 milioane de tone – din deșeurile pe care UE le-a importat din afara granițelor sale anul trecut a provenit din Norvegia. Față de 2014, importurile din țara scandinavă au crescut cu 183%.

Elveția a ajuns pe locul doi, cu 2,5 milioane de tone, iar SUA a încheiat podiumul, exportând 2,1 milioane de tone de deșeuri către UE.

Datele indică faptul că importurile din Rusia au scăzut cu 73% din 2004, până la 1,2 milioane de tone anul trecut.

 

Cum rămâne cu celelalte deșeuri ale UE?

Exporturile reprezintă doar o fracțiune din deșeurile produse de UE. Conform cifrelor din 2016, cantitatea totală de deșeuri generate de toate activitățile economice și gospodăriile din cele 28 de state membre ale blocului în 2016 s-a ridicat la 2.533 milioane de tone.

Acest lucru înseamnă cam 16 tone de deșeuri pe persoană pe an în Europa, a explicat Comisia Europeană. În casele particulare, deșeurile menajere însumează 6 tone, inclusiv deșeuri solide, cum ar fi sticle, compost, ambalaje alimentare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − seven =