Un șofer român din Cluj a fost felicitat de IRU pentru vitejie

Nicolae Moldovan, un şofer român din Cluj, a primit un Certificat de recunoșatere pentru curaj, oferit de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU), cu sediul la Geneva. Certificatul i-a fost conferit la inițiativa Asociației Române pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI).

Acum un an, Nicolae Moldovan transporta confecţii din Italia spre România și a oprit camionul într-o sâmbătă seara la o staţie Tamoil, înainte de Acquasparta. Pompa de combustibil funcţiona noaptea în regim automat. Spre dimineață, șoferul care dormea a fost trezit de bătăi puternice în uşă şi strigăte speriate. Camionul lui ardea! Focul fusese pus deasupra – peste prelată, undeva la mijlocul maşinii. 

Proprietarul unui bar din apropiere a apelat numărul de urgenţă şi i-a oferit şoferului stingătoarele de incendiu pe care le avea la îndemână, iar alte camioane care staționau prin preajmă au plecat imediat, astfel încât Nicolae Moldovan a rămas singur în faţa camionului în flăcări.

După ce a epuizat toate stingătoarele, șoferul a trecut la lopată şi nisip. Textilele ambalate în pungi de plastic şi apoi în cutii de carton ardeau cu flăcări de 15-20 m înălţime. Șoferul a reuşit să decupleze remorca şi a continuat să se lupte cu focul care acum se îndrepta spre pompele de combustibil. Primii au sosit la faţa locului carabinierii de la Acquasparta, care au constatat că incendiul a fost pus intenţionat de către o persoană rău-voitoare. Pompierii au venit după 10-12 minute. Deoarece la faţa locului nu existau hidranţi, a fost nevoie de şase autospeciale şi un buldo-excavator, cu care s-a lucrat timp de 5 ore, până la stingerea focului.

Şoferul român a contribuit activ la stingerea incendiului şi după sosirea pompierilor. „Cu toată starea de şoc avută şi unele arsuri uşoare, nu am părăsit câmpul de luptă în care cel mai bun prieten al meu, care mă ajută să-mi câştig banii pentru întreţinerea familiei – camionul – îşi trăia ultimele clipe”, a spus el.

Romeo Coroban, managerul administrativ al societăţii Logistic e van wijk SRL, la care este angajat Nicolae Moldovan, a menționat: „Se spune că experienţele extreme scot la suprafaţă adevăratul caracter al unui om. Evenimentul petrecut anul trecut în Italia a fost ca un examen pentru domnul Moldovan. Modul în care a acţionat este o dovadă a tăriei sale de caracter, a calităţii lui ca om şi ca profesionist”.

ARTRI a rămas impresionată de acest caz și a considerat necesar să anunțe despre cele întâmplate IRU, care îi decernează an de an pe cei mai curajoși șoferi. În luna iunie 2013 Nicolae Moldovan a primit din un Certificat special al IRU, care atestă recunoaşterea actului său de excepţional curaj în timpul serviciului. Curajosul șofer român a fost felicitat și de către pompierii din Italia, pentru că a reușit să stingă un incident de proporții, salvând viața celor din jur.

„Bravii necunoscuţi din zilele noastre trăiesc printre noi. Suntem mândri de câte ori îi putem cunoaşte. Prin ei, puterea exemplului capătă noi sensuri”, menționează cu satisfacție ARTRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − twelve =