Epidemi..." />

Un laureat al Premiului Nobel discută despre pandemie

Epidemia de coronavirus încetinește în China și nu va reprezenta un risc pentru majoritatea oamenilor, a declarat un cercetător israelian, laureat al Premiului Nobel.

Michael Levitt, un biofizician americano-britanic-israelian, care a câștigat premiul Nobel pentru chimie in 2013 pentru „dezvoltarea de modele multiscalare pentru sisteme chimice complexe”, a devenit un nume des auzit  în China în ultimele luni. Deși specialitatea sa nu este epidemiologia, el a prevăzut cu exactitate încetinirea răspândirii virusului în februarie, dând speranță celor afectați de izolare.

Departe de a fi un profet din zilele noastre, el a explicat într-un interviu acordat  Calcalist că el a rulat pur și simplu numerele.

Soția lui Levitt, Shoshan Brosh, este  cercetător de artă chineză, ceea ce înseamnă că acest cuplu călătorește în mod regulat între America, Israel și China. În consecință, când virusul a izbucnit în provincia Hubei, Levitt le-a scris prietenilor săi chinezi pentru a le oferi sprijin.

„Când ne-au răspuns, descriind cât de complicată era situația lor, am decis să arunc o privire mai atentă asupra numerelor, în speranța de a ajunge la o concluzie”, a explicat Levitt. „Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. ”

Dacă creșterea ar fi continuat în același ritm, întreaga lume s-ar fi infectat în 90 de zile. Dar, pe măsură ce Levitt a continuat să proceseze numerele, modelul s-a schimbat. La 1 februarie, când s-a uitat prima dată la statistici, provincia Hubei a avut 1.800 de cazuri noi pe zi. Până la 6 februarie, acest număr ajunsese la 4.700 de cazuri noi pe zi.

Levitt a asociat tendința de diminuare cu ratele dobânzilor de la bancă: dacă o persoană primește o dobândă de 30% din economiile sale în ziua 1, o rată de 29% în ziua 2 și așa mai departe, „înțelegeți că până la urmă, nu veți câștiga foarte mult. “

În mod similar, deși sunt raportate cazuri noi în China, acestea reprezintă o parte din cele raportate în fazele incipiente. „Chiar dacă rata dobânzii continuă să scadă, tot câștigi bani,” a spus el. „Suma pe care ați investit-o nu scade, ci crește mai lent. Atunci când discutăm despre boli, îi sperie mult pe oameni, deoarece ei aud zilnic despre cazuri noi. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape. ”

Trasând datele înainte, Levitt a prezis că virusul va dispărea probabil din China până la sfârșitul lunii martie.

MOTIVUL pentru care încetinește se datorează faptului că modelele exponențiale presupun că persoanele cu virusul vor continua să-i infecteze pe alții într-un ritm constant. În faza timpurie a COVID-19, această rată a fost în medie de 2,2 persoane pe zi.

„În modelele de creștere exponențială, presupuneți că oamenii noi pot fi infectați în fiecare zi, deoarece continuați să întâlniți oameni noi,” a spus Levitt. „Dar, dacă luați în considerare propriul dvs. cerc social, practic întâlniți aceiași oameni în fiecare zi. Puteți întâlni oameni noi în transportul public, de exemplu; dar chiar și în autobuz, după un timp, majoritatea pasagerilor vor fi infectați sau imunizați. ”

Totuși, asta nu înseamnă că Levitt respinge precauțiile pe care guvernele din întreaga lume le-au pus în aplicare.

„Nu îmbrățișezi fiecare persoană pe care o întâlnești pe stradă acum și vei evita să întâlnești față în față cu cineva care are răceală, așa cum am făcut-o noi”, a spus Levitt. „Cu cât te conformezi mai bine, cu atât poți păstra infecția sub control. Așadar, în aceste condiții, un purtator va infecta doar 1,5 persoane la fiecare trei zile, iar rata va continua să scadă. ”

Totuși, izolarea și limitarea contactului social nu sunt singurul factor în joc. În Wuhan, unde a apărut virusul pentru prima dată, întreaga populație risca să se infecteze, dar doar 3% erau.

Nava de croazieră Diamond Princess a reprezentat cel mai rău caz în ceea ce privește răspândirea bolii, întrucât perimetrul limitat al navei oferea condiții optime pentru ca virusul să se răspândească printre cei la bord. Densitatea populației la bordul navei era echivalentul încercării de a înghesui întreaga populație israeliană într-o suprafață de 30 de kilometri pătrați. În plus, nava avea un sistem central de aer condiționat și încălzire și săli de mese comunale.

„Acestea sunt condiții extrem de confortabile pentru virus și, totuși, doar 20% au fost infectați. Este o mulțime, dar destul de similară cu rata de infecție a gripei comune, a spus Levitt. Pe baza acestor cifre, concluzia sa a fost că majoritatea oamenilor sunt pur și simplu imuni în mod natural.

Privind imaginea la nivel global, Levitt a fost reticent în a face predicții de la țară la țară cu privire la momentul în care răspândirea virusului va încetini. China se apropie de punctul în care numărul de noi infecții va fi zero, în timp ce Coreea de Sud a trecut deja peste punctul median și începe să înregistreze o încetinire a noilor rate de infectare.

Rata de deces mai mare din Italia, a spus el, s-a datorat probabil faptului că persoanele în vârstă reprezintă un procent mai mare al populației decât în ​​alte țări, cum ar fi China sau Franța. „Mai mult, cultura italiană este foarte caldă, iar italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să îi izolăm pe oameni și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși.

Israel nu are suficiente cazuri pentru a furniza date utile din care să facă predicții, a spus Levitt, deși a lăudat guvernul pentru măsurile sale preventive. „Cu cât sunt mai severe măsurile defensive, cu atât vor cumpăra timp pentru a se pregăti pentru tratamentul necesar și pentru a dezvolta un vaccin”, a spus el.

Omenirea va supraviețui!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 7 =