UE şi Ucraina au semnat partea politică a Acordului de asociere

Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat, vineri, la Bruxelles, partea politică a Acordului de asociere, informează portalul de ştiri Podrobnosti. La ceremonie au participat toţi şefii de stat şi de guvern din UE, preşedinţii Consiliului European şi al Comisiei Europene şi premierul ucrainean.

Documentul a fost semnat de către premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi liderii celor 28 de ţări ale Uniunii Europene.

Părţile au semnat preambulul, articolul 1 secţiunile 1, 2 şi 7. Astfel, în preambulul documentului se menţionează că UE recunoaşte aspiraţiile europene ale Ucrainei şi salută alegerea sa europeană, inclusiv angajamentul de a dezvolta o democraţie stabilă şi o economie de piaţă.

De asemenea, în această secţiune a Acordului se menţionează că „democraţia, respectarea drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept sunt elemente-cheie ale documentului”.

În acord se mai arată că respectul pentru independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor Ucrainei, în condiţiile actuale, sunt deosebit de importante pentru Kiev.

Prima secţiune este dedicată principiilor generale, a doua, dialogului politic şi reformelor, asocierii politice, cooperării şi convergenţei, în domeniul politicii externe şi de securitate, iar a şaptea, prevederilor instituţionale, generale şi finale.

Ucraina şi UE ar fi trebuit să semneze Acordul de asociere în timpul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la 29 noiembrie 2013, însă, cu o săptămână înainte de eveniment, guvernul ucrainean, condus de premierul Mykola Azarov, a suspendat procesul de integrare europeană.

Acest lucru a marcat începutul protestelor şi conflictelor violente în Ucraina, care au dus la moartea a peste 100 de manifestanţi şi au dus la destituirea din funcţie a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, refugiat în prezent în Federaţia Rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 10 =