Ucraina și Turcia simplifică transportul de mărfuri pe cale feroviară și maritimă

Transportul de mărfuri între Ucraina și Turcia (transport feroviar și feribot) se va efectua în viitor fără reînregistrarea actelor de transport. Această perspectivă a apărut datorită semnării Regulamentului de transport de marfă pe cale ferată și maritimă dintre porturile Ucrainei și Turciei, porturi care dispun de linie ferată. În prezent, partea turcă modernizează infrastructura portuară și lucrează asupra armonizării dreptului internațional în domeniul transporturilor. foto

Transportul mărfurilor între porturi, fără descărcare și reîncărcare, utilizând căile feroviare și cele maritime, va contribui la transferul mai rapid al acestora la frontieră și la reducerea termenului de livrare către destinatar, precum și la oferirea de garanții juridice clienților în cazul transportului de mărfuri din Europa spre Asia. 
„Dispunem de două terminale pentru feriboturi. Astăzi ele sunt încărcate în proporție de 15-20% din capacitatea lor – Kerci și Ilyichevsk. Pe partea turcă feriboturile vor pleca nu doar din portul Derince, dar și din Samsun și altele”, a declarat șeful departamentului de management comercial din cadrul societății de Cale Ferată din Ucraina, Iurii Merkulov.

Între Ucraina și Turcia se observă o intensificare a transportului de mărfuri. În primele 8 luni din anul 2012, volumul comerțului a fost de peste 12 milioane de tone, cu 13% mai mult față de perioada similară a anului trecut. În structura generală a transportului de mărfuri între Ucraina și Turcia domină exporturile – 61% și tranzitul spre Turcia – 38%.

„Formalitățile administrative, care apar astăzi ca urmare a reînregistrării documentelor la transportul mărfurilor pe cale feroviară, maritimă și rutieră, folosind feribotul între porturile din Ucraina și Turcia, vor fi simplificate. Astfel apare perspectiva transporturilor, utilizând scrisoarea de trăsură unică CIM / SMGS. Acest pas deschide mari posibilități pentru realizarea potențialului de tranzit al țărilor în direcția sud-nord”, a subliniat Iurii Merkulov.

Importanța consolidării relațiilor economice și comerciale dintre Ucraina și Turcia, inclusiv în domeniul transporturilor, a fost reafirmată de către președintele ucrainean Viktor Ianukovici la cea de-a doua reuniune a Consiliului Strategic la nivel înalt dintre Turcia și Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + sixteen =