Ucraina și țările din Asia Centrală caută soluții pentru creșterea comerțului

Prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, a avut o întâlnire, la Kiev, cu ambasadorii statelor din Asia Centrală, informează Interfax. foto 

„Ucraina, împreună cu Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, trebuie să depășească toate dificultățile logistice din domeniul comerțului, condiționate de blocarea tranzitului de către Federația Rusă. Cred că statisticile din prezent nu satisfac nici partea ucraineană, nici țările Dvs. Noi trebuie să găsim soluția, care ne-ar permite obținerea pozițiilor de altă dată în domeniul comerțului”, le-a spus Groisman ambasadorilor.

Șeful misiunii din Turkmenistan, Nurberdy Amanmuradov, a anunțat disponibilitatea Așhabadului în colaborarea cu Ucraina. Potrivit ambasadorului, Turkmenistanul lucrează la realizarea unui proiect important de infrastructură cu Afganistanul, care ar putea fi utilizat de către transportatori pentru tranzitul de mărfuri.

Potrivit datelor statistice de la Kiev, în perioada ianuarie-iulie 2016, exportul de produse ucrainene în țările din Asia Centrală  a scăzut cu 35,5% față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare scădere este în cazul exportului de mărfuri în Kazahstan – 45%.

Pe 1 ianuarie 2016, președintele Rusiei Vladimir Putin a restricționat tranzitul mărfurilor ucrainene spre Kazahstan, iar din iulie a extins restricțiile și pentru tranzitul spre Kîrgîzstan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =