Ucraina intenționează să reducă tarifele pentru transportul de marfă pe „Drumul mătăsii”

Ministerul Infrastructurii din Ucraina examinează posibilitatea reducerii tarifelor pentru transportul de mărfuri pe traseul China – Ucraina – Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Drumul mătăsii”, se arată într-un comunicat al instituției. foto

„Ministerul Infrastructurii înțelege importanța participării companiilor chineze în transportul de mărfuri prin portul Cernomorsk(*) pe teritoriul țărilor participante în proiectul „Drumul mătăsii”: Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan. În cadrul inițiativei comune privind crearea „centurii economice a Drumului mătăsii” Ucraina va lua măsuri privind organizarea și reducerea tarifelor la transportul multimodal pe traseul China – Ucraina – Uniunea Europeană”, menționează Ministerului Infrastructurii de la Kiev.

Ucraina și China au convenit acest aspect în timpul negocierilor delegațiilor guvernamentale ale celor două țări, la care a fost semnat un protocol privind cooperarea economică și comercială între China și Ucraina. În plus, documentul prevede că părțile au convenit aplicarea mecanismului de parteneriat public-privat pentru proiecte de infrastructură în Ucraina. China a propus utilizarea fondului „Drumul mătăsii” pentru finanțarea unor astfel de proiecte.

Din cauza înăspririi cerințelor Federației Ruse față de tranzitul de mărfuri din Ucraina, autoritățile de la Kiev caută rute alternative de livrare a mărfurilor în Asia. În special, a fost dezvoltat așa-numitul „traseu sudic” al „Drumului mătăsii”, care presupune transportul de mărfuri pe traseul Ucraina – Georgia – Azerbaidjan – Kazahstan – China, ocolind Rusia. Din cauza costurilor mari, această cale nu este însă utilizată de către transportatori.

(*)- Recent, orașul-port Iliciovsk de la Marea Neagră a fost redenumit în Cernomorsk. Redenumirea a avut loc în contextul procesului de decomunizare care are loc în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 3 =