Guvernul de ..." />

Ucraina impune sancțiuni pentru mașinile rusești

Guvernul de la Kiev s-a ținut de cuvânt și a introdus sancțiuni pentru mașinile produse în Federația Rusă. Astfel, cei care vor importa mașini din Rusia vor plăti o taxă suplimentară în valoare de aproximativ 1000 de dolari. foto

Măsura a fost luată de autoritățile ucrainene după ce Rusia a introdus, de la 1 septembrie 2012, taxa ecologică pentru mașinile străine, pentru a-și proteja industria auto odată cu aderarea la OMC. Ucraina însă a încercat de repetate ori să beneficieze de condiții privilegiate pentru producția sa – autobuzele LAZ și „Bogdan” și camioanele Kraz, livrate în Federația Rusă. Rusia însă a precizat că de excepții pot beneficia doar statele membre ale Uniunii Vamale (Rusia – Belarus – Kazahstan). 

Juriștii au subliniat că Ucraina a introdus taxele doar pentru autovehiculele rusești, în timp ce taxa ecologică din Rusia îi vizează pe toți producătorii auto străini, nu doar pe cei ucraineni.

„Din punct de vedere pragmatic, Ucraina a creat un precedent strict politic. Chiar și cei mai importanți actori din OMC, precum SUA, UE sau China nu își permit asemenea confruntări”, a menționat juristul companiei internaționale de avocatură Salans, Igor Danilov.

Presa de la Kiev scrie că taxa ecologică aplicată de Rusia îi prejudiciază pe producătorii auto din Ucraina cu 1,5 miliarde de dolari și le reduce competitivitatea. Totodată, și piața din Ucraina este principala pentru autovehiculele rusești fabricate de AvtoVAZ. În ultima perioadă, mașinile rusești au pierdut din poziții pe piața ucraineană din cauza concurenței mașinilor produse în Coreea, care sunt mai ieftine.

În anul 2012 AvtoVAZ intenționează să livreze în Ucraina 25 de mii de autovehicule. Pentru comparație, acum câțiva ani, producătorul rus exporta anual pe piața ucraineană 100 000 de mașini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + four =