Ucraina a interzis tranzitul mijloacelor de transport marfă din Rusia pe teritoriul său

Guvernul de la Kiev a decis să nu mai permită tranzitul camioanelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Anunțul a fost făcut public pe pagina oficială a Guvernului Ucrainei pe 15 februarie 2016. foto 

„Încălcând prevederile și procedurile OMC, precum și acordul interguvernamental privind transporturile rutiere, Federația Rusă a decis unilateral interzicerea accesul mijloacelor de transport cu marfă din Ucraina pe teritoriul Rusiei. Până la momentul obținerii explicațiilor de la partea rusă, Ucraina stopează tranzitul mijloacelor de transport înmatriculate în Rusia pe teritoriul Ucrainei”, se arată în comunicatul oficial al Guvernului de la Kiev.

„Noi cerem Rusiei să respecte prevederile OMC, să permită tranzitul transportatorilor ucraineni pe teritoriul său”, a declarat premierul ucrainean, Arsenii Iațeniuk.

Șeful guvernului de la Kiev a subliniat că Ucraina va organiza consultări cu țările membre ale UE în vederea obligării Rusiei de a respecta principiile de bază ale Organizației Mondiale a Comerțului.

La rândul lor, autorităţile de la Moscova susţin că din cauza acestei decizii, Ucraina ar putea fi sancționată de Uniunea Europeană.

În această dimineaţă, reprezentanţii autorității sanitare rusești Rospotrebnadzor  au anunţat că au reţinut pe teritoriul Rusiei 152 de camioane cu numere de înmatriculare ucrainene.

Amintim că Federația Rusă a interzis tranzitul transportatorilor ucraineni spre Kazahstan și alte țări din Asia Centrală începând cu 1 ianuarie 2016, iar pe 14 februarie a extins restricția și pentru camioanele ce transportau marfă în Rusia.

Din 11 februarie, grupuri de activiști ucraineni au blocat accesul camioanelor cu numere de înmatriculare rusești spre punctele de trecere a frontierei ale Ucrainei cu România, Slovacia, Ungaria și Belarus.

În prezent, tranzitul de mărfuri rusești spre vestul Europei devine tot mai problematic, deoarece și Polonia a impus interdicție în acest sens de la 1 februarie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 9 =