Ucraina a început să construiască un gard din sârmă la hotarul cu Transnistria

Autorităţile ucrainene instalează gardul din sârmă zincată în zona lacului de acumulare de la Cuciurgan din Transnistria, Republica Moldova, pentru a combate contrabanda cu mărfuri. foto

Lucrările de instalare a gardului sunt efectuate de Ucraina pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Deocamdată, lucrările de construcţie au loc în zona lacului de acumulare de la Cuciurgan, din Transnistria, Republica Moldova. Ucrainenii încearcă astfel să pună capăt contrabandei cu mărfuri, anunţă presa din regiune. 

Potrivit reprezentanţilor serviciilor secrete de la Tiraspol, după instalarea gardului, va fi „distrus complet mitul despre Transnistria ca gaură neagră a traficanţilor”. Din sectorul de frontieră de 1.222 de kilometri care separă Republica Moldova de Ucraina, un segment de 405 kilometri este controlat de autorităţile transnistrene şi aici ar exista mai multe porţiuni disputate.

Demarcarea graniţei între Republica Moldova şi Ucraina, pe cel mai dificil segment al acesteia, cel transnistrean, avansează lent, ca urmare a nemulţumirilor autorităţilor de la Tiraspol. Administraţia regiunii s-a plâns anul trecut pe faptul că Ucraina nu ar ţine cont de obiecţiile sale asupra unor porţiuni de frontieră, în timp ce deputaţi locali au acuzat Kievul de o „demarcare unilaterală şi ilegală a frontierei” şi au cerut „suspendarea procesului de demarcare până la reglementarea definitivă a raporturilor dintre Chişinău şi Tiraspol”.

În acelaşi timp, specialiştii spun că Ucraina a semnat acordurile de demarcare cu Republica Moldova şi nu are nevoie să-şi coordoneze acţiunile cu administraţia transnistreană.

În scurt timp după decizia ucrainenilor, liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc, a semnat legea privind „frontiera de stat al Republicii Moldoveneşti Nistrene”, care include în componenţa regiunii şi satul Varniţa, amplasat în dreapta Nistrului şi care este controlat de autorităţile de la Chişinău.

Potrivit legii, Transnistria demarchează hotarul în mod unilateral cât timp nu va ajunge la un consens cu vecinii săi pentru a semna acordurile internaţionale necesare.

Premierul de la Chișinău, Iurie Leancă a declarat că decizia Tiraspolului de a încerca să includă şi satul Varniţa din dreapta Nistrului este contraproductivă. „Această decizie sub nicio formă nu se înscrie în eforturile pe care le-a întreprins Chişinăul în ultimii ani pentru a identifica o zonă de confort şi de încredere între cele două maluri şi în mod special între cetăţenii de pe cele două maluri ale Nistrului”, a menționat Leancă.

Decizia unilaterală a administrației de la Tiraspol ar putea afecta transportul internațional de mărfuri prin regiune, dar și aspirațiile europene ale Guvernului Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − nine =