Turcia a invitat Armenia în proiecte de transport, în schimbul soluționării diferendului din Nagorno-Karabah

Turcia i-a propus Armeniei să participe la proiectele regionale de transport care leagă Europa de Asia, dacă va face pași concreți în direcția soluționării  conflictului din regiunea Nagorno-Karabah. foto

Propunerea a fost prezentată Grupului de la Minsk al OSCE (creat pentru reglementarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan și co-prezidat de SUA, F. Rusă şi Franţa).

„Am prezentat Grupului de la Minsk, în noiembrie 2012, proiectul pentru Coridoarele de Transport Integrate. Proiectul trebuie să fie implementat pe timp de pace şi în special după ce Armenia se va retrage din cele şapte regiuni  limitrofe zonei Nagorno-Karabah.

Propunem deplina normalizare a legăturilor Turcia – Armenia şi Armenia – Azerbaidjan”, au declarat pentru Hürriyet Daily News surse din diplomaţia turcă.

Agenția azeră de știri Trend, care face trimitere la ziarul turc, scrie că proiectul de transport cuprinde două etape. Pe de-o parte, se axează pe conexiunea Turcia – Armenia – Azerbaidjan – Federaţia Rusă prin modernizarea căilor ferate neutilizate în prezent, dar şi prin construirea altora noi.

Pe lângă proiectul Baku – Tbilisi – Kars, o linie Turcia – Armenia ar putea fi redeschisă doar cu mici lucrări de reabilitare a infrastructurii.

Având în vedere perspectivele economice şi importanţa strategică a zonei exterioare a Caucazului, proiectul turc abordează, de asemenea, necesitatea de a lega ţările din această regiune de Europa şi Asia.

Tranzitul între Londra şi Beijing va fi în curând posibil, prin finalizarea proiectului Marmaray şi a căii ferate Baku-Tbilisi-Kars, în timp ce normalizarea situaţiei politice din regiune ar permite, de asemenea, Armeniei să se alăture proiectelor strategice de dezvoltare, susţin sursele apropiate proiectului.

Cunoscut pentru suspiciunea în ceea ce priveşte o posibilă reconciliere turco-armeană, Azerbaidjanul a fost informat de către Turcia cu privire la conţinutul proiectului.

„Ei ştiu ce ne dorim. Am explicat clar că acest proiect va fi pus în aplicare numai după ce Armenia se va arăta disponibilă să restabililească pacea în zonă”, au subliniat surse din Azerbaidjan.

Potrivit Trend, cu toate acestea, Armena a rămas până în prezent indiferentă vis-a-vis de proiectul propus de Turcia şi nu a transmis o reacţie oficială, prin intermediul Grupului de la Minsk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + two =