Turcia a început unul din cele mai mari proiecte de cale ferată cu finanţare europeană

La 15 mai Turcia a demarat un ambiţios proiect ce prevede modernizarea şi semnalizarea liniei de cale ferată Irmak-Karabük-Zonguldak. Linia face legătura între Irmak, nodul de cale ferată situat în apropiere de Ankara, şi portul Zonguldak, situat în nordul Mării Negre. De acest proiect se va ocupa consorţiul format din Yapi Merkezi şi MON Construction Company. Proiectul este finanţat de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu suma de 445 milioane de euro în încercarea de a sprijini politica pentru schimbările climatice şi antreprenoriat. foto

Scopul derulării acestui proiect îl constituie modernizarea liniei şi implementarea echipamentelor de semnalizare pentru cei 415 km ai liniei Irmak-Karabük-Zonguldak, care va lega regiunea Anatoliei de o serie de porturi de la Marea Neagră, utilă atât pentru transportul feroviar de mărfuri cât şi pentru cel de pasageri. 

Pe lângă beneficiile legate de mediu, modernizarea liniei va scurta timpul de tranzit, va spori siguranţa şi dezvoltarea economică. Proiectul capătă o dimensiune paneuropană, deoarece este în legătură directă cu liniile extinse ale reţelei TEN-T.

Uniunea Europeană asigură o garanţie de 190 milioane de euro prin instrumentele ISPA de pre-aderare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 14 =