R. Moldova şi Armenia au liberalizat transporturile bilaterale şi de tranzit

Autorizaţiile bilaterale şi de tranzit pentru transportul de mărfuri dintre Republica Moldova şi Armenia au fost eliminate, informează biroul de presă al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor de la Chișinău. foto

Liberalizarea transporturilor între cele două state a devenit posibilă odată cu semnarea de către miniştrii transporturilor Vasile Botnari şi Gaghik Beglaryan a Protocolului prin care a fost amendat Acordul interguvernamental privind transporturile auto internaţionale de mărfuri. Semnarea Protocolului a avut loc în cadrul reuniunii miniștrilor de transport din ţările membre OCEMN, ce se desfășoară la Chișinău în perioada 13-14 mai.

Vasile Botnari a subliniat că vectorul liberalizării progresive în domeniul transporturilor rutiere este obiectivul promovat de Republica Moldova în raport cu ţările din Bazinul Mării Negre, exprimându-şi încredere că, prin eliminarea treptată a barierelor din calea transporturilor, va duce la fortificarea legăturilor economice dintre state.

„Sistemul existent de acordare a cotelor fixe pentru autorizaţii de transport rutier internaţional de mărfuri nu satisface nevoile transportatorilor, deseori acestea fiind deficitare. Eliminarea acestei bariere prin liberalizarea transporturilor cu un număr cât mai mare de state este extrem de aşteptată de către transportatori şi va fi un impuls semnificativ pentru creşterea schimburilor comerciale”, a spus ministrul de la Chișinău.

Gaghik Beglaryan a menționat că țara sa optează pentru dinamizarea transporturilor bilaterale între Armenia şi Moldova, exprimându-şi încrederea că paşii deja făcuţi de către părţi vor reprezenta un impuls esenţial în această direcţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =