Transportul rutier din R. Moldova va fi reglementat de un nou Cod

Parlamentul de la Chișinău a adoptat săptămâna trecută un Cod al transportului rutier, informează Moldpres. foto

Codul va stabili cadrul legal pentru organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane, precum şi a activităţilor conexe acestora pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul aceluiaşi document vor fi specificate drepturile, obligaţiile şi responsabilităţile organelor publice responsabile de organizarea transporturilor rutiere, precum şi ale persoanelor fizice şi juridice care prestează serviciile date. 

Acţiunea prezentului cod se va aplica tuturor întreprinderilor de pe teritoriul Republicii Moldova care exercită ocupaţia de operator de transport rutier precum şi operatorilor de transport rutier străini în limitele prevăzute de acordurile bilaterale, convenţiile şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte, cu excepţia: persoanelor fizice care efectuează transporturi rutiere în interes personal, întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea de transport rutier în trafic naţional numai cu vehicule a căror viteză maximă autorizată nu depăşeşte 40 km/h sau maşini militare.

Autoritatea care va asigura implementarea prezentului cod va fi Agenţia Naţională Transport Auto. Noua structură va supraveghea îndeplinirea de către operatorii de transport autohtoni şi străini pe teritoriul Republicii Moldova a prevederilor legislaţiei naţionale şi acordurilor internaţionale, va elibera şi retrage autorizaţii şi va aplica sancţiuni contravenţionale pentru tarife ilegale. Tot Agenţia va admite operatorii de transport autohtoni la efectuarea transporturilor internaţionale de persoane cu eliberarea carnetelor INTERBUS şi va elibera foi de parcurs pentru ţările străine care nu au aderat la Acordul INTERBUS. Totodată, Agenţia va avea misiunea de combatere a transportului ilicit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =