Rezultatul unor dezbateri ce au loc și de..." />

Transportul digital

Rezultatul unor dezbateri ce au loc și deciziile ce se vor lua pot duce IT-ul în transporturile rutiere în direcții interesante. Va ajunge tehnica să ne supravegheze total? Vor avea legiuitorii înțelepciunea de a o direcționa spre ce slujește binelui general?

În această perioadă se dezbate la nivelul UE care să fie direcția de dezvoltare pentru cel puțin două sisteme foarte importante în transporturile rutiere: înregistrarea activității prin tahograf și limitatoarele de viteză.

Tahograful digital
Propunerea Comisiei Europene (CE) din 2011, de amendare a legislației mai vechi, din 2006 sau chiar din 1985, avea în vedere dotarea camioanelor cu noi tahografe digitale. Discuțiile recente arată că se caută încă acel compromis satisfăcător. Pentru noi e un prilej de evaluare.

Comunicarea la distanță

Sistemele comerciale sunt deja dotate cu facilități multiple, ce integrează posibilitățile tahografului cu sistemele de bord și GPS. Pentru autorități e o problemă simplă și realizabilă: a beneficia de facilități. Sunt avute în vedere sisteme pentru navigație, optimizarea rutelor, comunicații, multimedia, afișarea încărcăturii pe axe, transmisie de date la distanță. Problema e tranșată acum exclusiv prin prisma dreptului de protejare a unor informații confidențiale.

Comunicarea unor informații din tahograf pe distanțe scurte ar avea rolul de a transmite informații minimale spre autoritățile de control, pentru a le ajuta să determine care sunt autovehiculele ce necesită control detaliat. Datele ar putea fi folosite pentru sancțiuni ulterioare, dacă ar fi stocate pe servere.

Transportatorii doresc limitarea parametrilor comunicați la distanță la cei elementari, ce dau informații despre validitatea cardurilor, introducerea lor în timpul mersului, lipsa cardului. Reprezentanții transportatorilor insistă ca informațiile obținute prin citire de la distanță să nu înlocuiască sistemul clasic de control.

Permisul contopit cu cardul tahograf

E propusă integrarea între sistemele de permise de conducere și cele ale cardurilor de tahograf. Rcunoașterea europeană comună a permiselor de conducere și sistemelor de evidență este esențială în demers. Mai sunt aspecte de clarificat, legate de anularea unuia dintre ele sau ce țin de costul pentru țările mici.

Specialiștii tind spre o platformă soft deschisă, pe care să se poată instala și alte aplicații performante. Aceasta trebuie să permită soluții universale, interoperabile și aplicate voluntar.

Senzorii de greutate
Implicațiile facilității tehnice justifică dificultatea discuțiilor ce au loc. De la funcții simple, ca indicarea încărcării vehiculului, se poate ajunge la alte informații. Se discută indicarea unei multitudini de parametri disimulați și a unor situații de genul cabotajului. Senzorul ar putea indica dacă un camion a circulat încărcat într-o țară în condiții de cabotaj.

Limitatoarele de viteză

Directoratul CE pentru Transport și Mobilitate a solicitat la începutul anului un studiu pe concluziile aplicării legislației specifice, ce datează din 1992, amendată în 2002. Sunt urmărite efecte asupra siguranței rutiere și mediului, pentru a vedea cum să fie structurată o nouă directivă.

Dacă privim limitat, nu avem decât controversa legislativă: să fie extinsă dotarea cu limitatoare și la alte categorii de vehicule sau să fie scăzută limita de viteză? Implicațiile de ansamblu sunt mult mai mari. Pentru a le evalua corect, trebuie privită întreaga implicare a sistemelor digitale în autovehicule.

Reprezentanții transportatorilor nu pot susține noile cerințe și limitări propuse, pentru că sunt afectați toți de blocaje, trafic lent etc. Ei își îndreaptă privirea spre alte facilități, oarecum neașteptate.

Limitatoarele de viteză pot fi integrate cu sistemul de frânare de urgență asistată. Legislația prevede deja echiparea obligatorie a multor vehicule cu sisteme avansate de frânare de urgență și de avertizare a depășirii liniilor dintre benzi.

Ele vor fi obligatorii de pe 1 noiembrie 2013 pentru noile tipuri de mașini și de la 1 noiembrie 2015 pentru toate vehiculele. Vehiculele tuturor producătorilor de top au sisteme antiderapaj, controlul tracțiunii, stabilității și altele. E de așteptat ca mare parte dintre ele să fie integrată pe suporturi comune.

Pe autostradă, în coloană

Configurarea dispozitivelor ar contribui la implementarea unui alt concept mult discutat: deplasarea în coloană de vehicule sincronizate. Pe autostradă, deplasarea unor asemenea coloane ar fi eficientă pentru camion și puțin solicitantă pentru șofer. Pe lângă rularea la regim constant, se elimină și unele pierderi prin frecarea cu aerul pentru cei din coloană.

Deși pare prea futurist, o soluție studiată de ingineri e crearea de linii electrice dedicate pe autostrăzi, în paralel cu cele clasice, pentru rularea în coloană a unor vehicule grele alimentate. Aceste două sisteme vor evolua, la fel ca și cele ce dotează opțional vehiculele. Interesant va fi modul cum vor fi folosite și modalitatea de integrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 5 =