Transnistria simplifică regimul de trecere a frontierei doar pentru locuitorii regiunii

Administrația de la Tiraspol va elabora un regim simplificat de traversare a hotarelor regiunii doar pentru locuitorii Transnistriei. foto

Potrivit agenției de știri „Infotag”, decizia a fost luată după ședința președintelui autoproclamatei republici, Evgheni Șevciuk, cu conducerea comitetului vamal și al KGB-ului regiunii. Aceasta a fost a treia ședință de acest fel, convocată de Șevciuk în ultima perioadă și determinată de coloanele mari de mașini, formate la punctele de control de la frontiera cu Ucraina. În aceste condiții, Șevciuk a dispus anterior „modernizarea punctelor de control internaționale”, pentru a le extinde capacitatea de trafic. 

Președintele comitetului vamal, Ghenadi Kuzmiciov, a subliniat că lucrările de modernizare la punctul de control Pervomaisc, „practic au fost finalizate”.

„În timpul apropiat aici va fi instalat un echipament special modern pentru scanarea rapidă a pașapoartelor, au fost schimbate coridoarele de traversare a graniței de către cetățeni în funcție de cetățenie și fluxurile de mărfuri. Principalul scop propus în cadrul reconstrucției și modificării schemelor tehnologice este, în primul rând, prestarea întregului spectru de servicii pentru cetățenii noștri la traversarea frontierei, deplasarea accelerată a mărfurilor, a vehiculelor și lipsa dublării anumitor atribuții funcționale din partea serviciului migrațiune, a serviciului de grăniceri și controlului vamal”, a precizat Kuzmiciov.

În ședință s-a constatat că situația la „frontiera de stat a Transnistriei este stabilă: cetățenii și vizitatorii republicii nu se confruntă cu dificultăți la traversarea acesteia”.

„Rețineri din vina părții transnistrene nu există. Cetățenii noștri se confruntă cu problemele principale la trecerea graniței ucrainene”, a mai spus responsabilul vamal al regiunii.

Agenția ”INFOTAG” a comunicat anterior că punctul Pervomaisc în perioada vacanțelor este mereu suprasolicitat și acolo se formează cozi mari din cauza fluxului mare de locuitori ai Moldovei, inclusiv ai Transnistriei care merg la odihnă la stațiunile balneare apropiate de pe litoralul Mării Negre: Coblevo, Sergheevca, Iliciovsc, Zatoca, Balabanovca, Lebediovca. La intrarea și ieșirea din Transnistria ”cetățenii străini”, inclusiv cei ai Republicii Moldova, sunt obligați să completeze o fișă de migrațiune, să înregistreze vehiculul, să treacă de controlul vamal, de frontieră și migrațional. Pentru acest motiv, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova preferă să călătorească ocolind regiunea, prin posturile vamale Palanca-Maiaki și Tudora-Starokazacie.

Acum șoferii de automobile cu numere transnistrene nu stau la cozi la intrarea și ieșirea din regiune, grănicerii le permit să se deplaseze prioritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × four =