32 de poze minunate de pe cea ..." />

Transfăgărăşanul. Reportaj foto

Transfăgărăşanul începe în judeţul Argeş, în comuna Bascov, 61 km dincolo de Arefu, pe 91 km şi face parte din DN7C. E unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, supranumit „drumul din nori”, şi leagă Muntenia de Transilvania.

Drumul e construit peste Munții Făgăraș, cei mai înalţi din ţară şi e asfaltat. În apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea ajunge la altitudinea de 2042 m. Ca latitudine, e al doilea din ţară după mai puţin cunoscuta Transalpina (DN67C), 2145 m, din Munții Parâng.

Principala caracteristică a Făgăraşilor e masivitatea, structura monolitică.

 

Cauza: şisturile cristaline slab metamorfozate, cu intruziuni granitice dure. O şosea prin aceşti munţi e o aventură spectaculoasă. Transfăgărăşanul e exact astfel.

În partea de sus a pozei se vede telecabina cu care se ajunge la Lacul Bâlea de la Bâlea Cascadă. Din cauza vântului, aceasta de multe ori e oprită. Dacă nu, chiar vântul o opreşte şi blochează în ea turiştii. Când am fost noi pe Transfăgărăşan, funcţiona.

 

Transfăgărăşanul e vara o binecuvântare pentru montaniarzi. Intrările pe drumurile de munte sunt relativ puţine, faţă de suprafaţa montană desfăşurată. Distanţele dintre cabane sau refugii sunt de 5, 8, chiar zece ore. Traseele de creastă şi de ascensiune sunt solicitante.

Primul segment de şosea trece prin fața hidrocentralei de la Vidraru, din Masivul Cetățuia. În apropierea Cetății Poenari, urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele.

Drumul ajunge în serpentine la Cascada Capra, apoi trece prin tunelul de la Capra la Bâlea Lac (887 m lungime). Transfăgărășanul ajunge apoi în rezervația naturală Golul Alpin, pe la lacul glaciar Bâlea şi coboară abrupt în serpentine.

 

Trece în apropierea Cascadei Bâlea. Unul din cele mai dificile tronsoane e între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 11 =