In p..." />

TRAN face orice pentru a impune Pachetul de Mobilitate 1

In pofida nenumăratelor amendamente, scrisori, studii și sesizări din partea țărilor din estul Europei, europarlamentarii din TRAN au aprobat luni, 8 iunie, acordul încheiat cu miniștrii UE cu privire la PM1, scrie ARTRI.

Concret, TRAN a sprijinit în a doua lectură toate cele trei dosare sociale și de acces la piață. Recomandările raportorilor au fost adoptate fără modificările/amendamentele trimise. Rezultatul voturilor a fost următorul: 30 de voturi pentru, 19 împotrivă și nicio abținere pentru reguli clare privind detașarea șoferilor; 33 voturi pentru, 15 împotrivă și 1 abținere pentru timpul de odihnă al șoferilor; 33 de voturi pentru, 16 împotrivă și nicio abținere pentru noi reguli privind accesul pe piață și cabotaj.

În opinia legiuitorilor europeni, îmbunătățirile vor însemna:

1. Condiții de muncă mai bune pentru șoferi

Noile reguli vor contribui la asigurarea condițiilor mai bune de odihnă pentru șoferi și le vor permite să petreacă mai mult timp acasă. Companiile vor trebui să-și organizeze programele astfel încât șoferii din transportul internațional de marfă să poată reveni acasă la intervale regulate (la fiecare trei sau patru săptămâni, în funcție de programul de lucru).

2. Perioada de odihnă obligatorie la sfârșitul săptămânii, cunoscută sub numele de repaus săptămânal obișnuit, nu poate fi luată în cabina camionului. Dacă această perioadă de odihnă este luată departe de casă, compania trebuie să plătească cheltuielile de cazare.

3. Combaterea practicilor ilegale

Tahografele vehiculelor vor fi utilizate pentru înregistrarea trecerilor de frontieră spre a se combate frauda. Limitele existente de cabotaj rămân aceleași (trei operațiuni în șapte zile).
Pentru a preveni cabotajul sistematic, va exista o perioadă de răcire de patru zile înainte ca mai multe operații de cabotaj să poată fi efectuate în aceeași țară, cu același vehicul. Pentru a combate utilizarea companiilor înregistrate prin cutii de scrisori, întreprinderile de transport rutier ar trebui să aibă activități substanțiale în statul membru în care sunt înregistrate. Noile reguli vor solicita, de asemenea, camioanelor să revină la centrul operațional al companiei la fiecare opt săptămâni.

4. Reguli clare privind detașarea șoferilor

Noile reguli privind detașarea șoferilor vor oferi un cadru legal clar pentru a preveni abordările naționale diferite și pentru a asigura o remunerare echitabilă pentru șoferi.
Reguli de detașare se vor aplica operațiunilor de cabotaj și transport internațional, excluzând tranzitul, operațiunile bilaterale și operațiunile bilaterale cu o încărcare sau descărcare suplimentară pe direcție (pot fi adăugate: de exemplu, niciuna la ieșire și două la piciorul de întoarcere).

Plenul PE va vota în iulie aceste documente, noile reguli ale PM1 fiind considerate adoptate dacă nu se va vota niciun amendament cu majoritatea absolută în favoarea acestuia (adică cel puțin 353 de voturi).
Normele privind detașarea se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare a actului juridic. Normele privind orele de odihnă, inclusiv întoarcerea șoferilor, se vor aplica la 20 de zile de la publicarea actului. Normele privind reîntoarcerea camioanelor și alte modificări ale regulilor de acces la piață se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare a actului privind accesul pe piață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + sixteen =