Din data de 1..." />

Taxare electronică de la 1 iulie pentru Ungaria

Din data de 1 iulie 2013 în Ungaria va fi introdus sistemul electronic de taxare rutieră pe o distanță de 6 513 de kilometri (autostrăzi, drumuri exprese și drumuri principale). Sistemul nou numit HU-GO este în conformitate cu cerințele tehnice ale Uniunii Europene și cu directivele Serviciului European de Taxare Rutieră Electronică (SETRE). foto

Guvernul Ungariei a desemnat Compania de Stat pentru Administrarea Autostrăzilor (ÁAK Zrt.) pentru desfășurarea activității de colectare a taxelor și executarea sarcinilor generale legate de operarea taxelor rutiere.

Cine este obligat să plătească taxă de drum? 

Obligația de plată se referă la vehiculele ale căror greutate totală maximă admisibilă depășește 3,5 tone, inclusiv vehiculele tractor pentru semiremorcă, precum şi la ansamblurile de vehicule constituite din vehiculele tractor şi remorcile sau semi-remorcile tractate de acestea. În baza numărului de osii ale autovehiculelor sistemul distinge 3 categorii de autovehicule (J2, J3, J4). Numărul osiilor poate fi modificat şi în cursul utilizării drumurilor în anumite condiţii.

Bilet pentru ruta proiectată – recomandat în cazul utilizării ocazionale ale drumurilor

Dacă doriți să utilizați drumurile supuse taxării doar ocazional dar pe rute proiectate în prealabil, se recomandă achiziționarea biletului pentru ruta proiectată. Proiectarea rutei și achiziționarea biletului pentru ruta proiectată se poate efectua pe site-ul de relații cu clienții online al sistemului HU-GO pe pagina www.hu-go.hu (cu ajutorul unor dispozitive capabile să acceseze internetul; versiunea optimizată pe telefoane mobile este de asemenea disponibilă), cu ajutorul dispozitivelor pentru planificarea rutei plasate la punctele de vânzare și birourile de relații cu clienții indicate cu eticheta HU-GO (chioșc sau calculator). Lista punctelor de vânzare și a birourilor de relații cu clienții se poate găsi pe pagina www.hu-go.hu.

Pentru proiectarea rutei se vor indica punctul de pornire, punctul final și maxim patru puncte intermediare, precum și datele cele mai importante ale vehiculului (număr de înmatriculare, codul de ţară, gradul de poluare, numărul de osii, mărime).

Biletul pentru ruta proiectată va permite o singură utilizare, într-o singură direcție exclusiv pe ruta proiectată. Biletul se va cumpăra înainte de utilizarea drumurilor supuse taxării. Biletele cumpărate de utilizatorii neînregistrați vor fi valabile până la sfârșitul următoarei zile calendaristice. Utilizatorii înregistrați pot achiziționa biletul pentru ruta proiectată în avans, cu 30 de zile calendaristice înainte de începerea utilizării drumurilor. Biletele pentru ruta proiectată astfel achiziționate se pot returna până la ora 24:00 a zilei care precede perioada de valabilitate a utilizării drumurilor.

Echipament de bord – recomandat în cazul utilizării în mod regulat a drumurilor

Dacă utilizați în mod regulat secțiunile de drumuri taxabile, atunci se recomandă declararea taxei cu ajutorul unui echipament de bord. Echipamentele de bord sunt puse la dispoziție de către companiile de monitorizare flotă cu care ÁAK Zrt. a semnat un contract (aşa-numiţii intermediari declaranţi).

Dacă dețineți deja de un echipament de bord, studiați lista companiilor de monitorizare flotă sau cereți informații personal de la furnizorul dvs. de servicii de monitorizare flotă. În cazul în care furnizorul dvs. de servicii de monitorizare flotă are un contract cu ÁAK Zrt., adică se află pe listă, atunci puteți să vă înregistrați în sistem cu echipamentul dvs. de bord. Lista furnizorilor de servicii de monitorizare flotă având contract cu operatorul sistemului taxelor rutiere universal ÁAK Zrt. se poate găsi pe pagina www.hu-go.hu.

Dacă încă nu dispuneți de un echipament de bord sau aveți contract cu un furnizor de servicii de monitorizare flotă care nu se află pe lista menționată mai sus vă puteți cumpăra echipamentul pentru declararea taxei rutiere la punctele de vânzare desemnate sau la furnizorii de servicii de monitorizare flotă care au semnat un contract cu ÁAK Zrt. Echipamentele de bord pentru declararea taxei de drum pot fi asigurate de furnizorii de servicii de monitorizare flotă care au semnat un contract de intermediar declarant cu ÁAK Zrt.

Cum pot plăti?

Utilizator înregistrat

Utilizatorii înregistrați pot alege și metoda de plată în avans. Contul bancar creat în cursul înregistrării poate fi încărcat în avans. Sistemul va deduce în mod automat taxa pentru drumul utilizat din soldul acestui cont dacă taxa se declară cu ajutorul echipamentului de bord. Soldul se poate încărca prin plata la punctele de vânzare (cu card bancar, cardurile de combustibil sau în numerar) sau cu card ban-car pe pagina www.hu-go.hu. Soldul poate fi încărcat și prin transfer bancar.

Utilizator neînregistrat

Dacă nu vă înregistraţi în sistemul HU-GO, atunci veți putea folosi numai biletele pentru ruta proiectată. Taxa pentru utilizarea drumurilor se poate plăti personal la punctele de vânzare prin următoarele metode de plată disponibile (numerar, card bancar, card de combustibil etc.), pe pagina internet www.hu-go.hu cu card bancar.

ÎNREGISTRARE

Avantajele înregistrării

– Taxa de drum se poate plăti mult mai simplu, mai repede și mai confortabil.
– În cazul achiziționării unui bilet pentru ruta proiectată, procesul de cumpărare va fi mult mai simplu.
– Numai utilizatorii înregistrați pot returna biletele pentru ruta proiectată.
– Taxa de drum se poate declara cu ajutorul echipamentului de bord numai după înregistrare.
– Numai utilizatorii înregistrați pot plăti taxa de drum prin utilizarea soldului încărcat în avans.
– În cazul plăţii în avans, soldul contului curent al clientului poate fi regrupat între conturile curente atribuite diferitelor vehicule.
– Taxa de drum se poate plăti prin diferite metode.

Cum puteți să vă înregistrați?

Utilizatorii de drumuri se pot înregistra online pe pagina www.hu-go.hu sau personal la punctele de relații cu clienții ale companiei ÁAK Zrt. Lista birourilor de relații cu clienții și datele lor de contact se poate găsi pe pagina www.hu-go.hu.
Înregistrarea echipamentelor de bord care se pot obţine la punctele de vânzare, se poate efectua şi pe echipamentele de planificare a rutei (chioşc sau calculator) dispuse la aceste puncte de vânzare.

Când puteți să vă înregistrați?

Din data de 24 iunie 2013 pe pagina web www.hu-go.hu și la birourile de relații cu clienții a societăţii ÁAK Zrt. desemnate.

VERIFICAREA PLĂȚII TAXELOR

ÁAK Zrt., ca organismul desemnat pentru asistarea verificării va filtra utilizarea neautorizată ale drumurilor fără oprirea circulaţiei. Filtrarea utilizării neautorizate a drumurilor se va efectua pe de o parte cu ajutorul unor echipamente fixe, pe de altă parte cu ajutorul unor echipamente mobile instalate în automobile. Numărul total ale portalurilor fixe instalate lângă drumurile exprese şi secţiunile de drumuri principale este 74, iar colectarea mobilă neîntreruptă ale datelor se va efectua cu ajutorul a aprox. 100 de automobile.

Echipamentele fixe de verificare a achitării taxelor recunosc și înregistrează toate datele importante ale vehiculelor din punctul de vedere a taxării care trec prin secțiunea supravegheată. Echipamentele mobile instalate în autovehicule colectează datele în mod continuu, astfel dreptul de utilizare a drumurilor supuse taxării se poate verifica în oricare parte a reţelei de drumuri şi oricând. În baza datelor colectate se poate determina clar dacă autovehiculul respectiv este autorizat la utilizarea secţiunii respective de drum.

Utilizarea neautorizată a drumurilor se va sancționa cu amendă administrativă, iar amenzile vor fi impuse de poliţie. Amenzile se vor impune în două moduri:

– verificarea la fața locului, oprind și verificând utilizatorul de drumuri şi impunând o amendă pentru şoferul autovehiculului;
– fără oprirea utilizatorului, prin aplicarea principiului răspunderii obiective amenda se va impune pentru proprietarul/posesorul înregistrat în registrul autovehiculelor.

Verificarea şi sancţionarea prezentată mai sus se efectuează şi la punctele de verificare a punctelor de trecere a frontierei. Amenda impusă fără oprirea la fața locului se poate colecta și ulterior, adică în momentul în care utilizatorul neautorizat revine în țară.

Cât trebuie să plătesc?

Mărimea taxei pentru utilizarea drumurilor depinde de categoria drumului utilizat (drum expres sau drum principal), de lungimea drumului, categoria vehiculului (J2, J3, J4) și gradul de poluare (emisie CO2) al autovehiculului (în baza hotărârii NFM nr.25/2013 (31.V.) privind tarifele și drumurile taxabile). Prețurile pe km sunt incluse în tabelul de mai jos.

tabel taxe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 12 =