Republica Tadjikistan a finalizat..." />

Tadjikistan a aderat la OMC

Republica Tadjikistan a finalizat negocierile pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pe 2 martie. Totodată, această fostă republică sovietică intenționează să obține statutul de membru și în cadrul Uniunii Vamale cu Rusia, Belarus și Kazahstan. foto

Negocierile dintre OMC și Dușanbe au durat aproape 8 ani, iar potrivit ministrului dezvoltării economiei și comerțului, Șarif Rahimzod, acestea vor continua pe parcursul armonizării legislației și scăderii treptate a taxelor vamale pentru unele mărfuri.

Cu toate acestea, principala piață de desfacere pentru producția tadjică rămâne Rusia și regiunea Uniunii Vamale. Autoritățile de la Dușanbe au declarat că vor profita de beneficiile pe care le au în calitate de stat-membru OMC, dar fără să deterioreze relațiile avantajoase cu Rusia și celelalte țări din Uniunea Vamală.

În acest context, următorul pas anunțat de Dușanbe este aderarea la spațiul economic unic, creat de Rusia, Belarus și Kazahstan. Până la sfârșitul primului semestru va fi creată o comisie pentru studierea legislației vamale a spațiului economic euroasiatic, precum și a variantelor de cooperare a Tadjikistanului cu această structură.

Prima etapă care vizează apropierea dintre Tadjikistan cu Uniunea Vamală va consta în stabilirea unui „traseu rutier”. Acesta a fost realizat deja de Kîrgîzstan, care deși este membru OMC, a început negocierile și cu Uniunea Vamală.

Potrivit Cargo News, care face referire la un studiu realizat de Banca Euroasiatică de Dezvoltare în februarie 2013, Federația Rusă a investit în domeniul infrastructurii gazelor din Tadjikistan peste 1,5 miliarde de ruble. Tadjikistanul mai dispune și de cele mai mari resurse de apă din regiune, iar mediului de afaceri rusesc îi aparțin cele mai multe active din principalele centrale hidroelectrice din țară.

Același studiu arată că Rusia investește masiv în metalurgia neferoasă din Tadjikistan și în dezvoltarea rețelei de distribuție a acesteia. Una din concluziile studiului arată că aderarea Tadjikistanului la Uniunea Vamală ar putea duce la creșterea exporturilor de echipamente industriale din țările membre al uniunii pentru modernizarea industriei din Tadjikistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + nine =