SUA interzic folosirea dispozitivelor electronice în avioane pentru zborurile din mai multe ţări

Statele Unite interzic dispozitive precum laptopuri, tablete, camere foto/video şi jocuri electronice în bagajele de mână pentru opt ţări din estul şi nordul Africii, relatează BBC, citat de Adevărul.

Un guvernator american a spus că măsura va afecta nouă linii aeriene ce operează în zece aeroporturi în timp ce instituţiile media relatează că ordinul vine în urma informaţiilor adunate de către serviciile americane. Totuşi, telefoanele mobile şi cele inteligente vor fi în continuare permise în bagajul de mână. Departamentul de Securitate Internă a Statelor Unite (DHS) a refuzat să comenteze decizia însă instituţiile media spun că se aşteaptă ca DHS-ul să iasă marţi cu un comunicat de presă.

Potrivit Associated Press, interdicția se va aplica pentru zboruri directe către SUA de pe 10 aeroporturi internaționale: Cairo (Egipt), Amman (Iordania), Kuwait (Kuwait), Casablanca (Maroc), Doha (Qatar), Riyadh și Jeddah (Arabia Saudită), Istanbul (Turcia) și Abu Dhabi și Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Tragedie evitată

În februarie, un avion plecat din capitala Somaliei, Mogadishu, a fost avariat la scurtă vreme de la decolare după ce o bombă a explodat la bord. Investigatorii au declarat că unul dintre pasageri care în cele din urmă a fost aspirat în afara avionului avea la el o bombă ascunsă într-un laptop. Pilotul a reuşit să ducă avionul la sol, teroristul fiind singura victimă. Conform investigatorilor, dacă avionul se afla la o altitudine mai mare, povestea s-ar fi încheiat cu o tragedie. Atacul a fost revendicat de gruparea Islamică al-Shabab, care are conexiuni cu al-Qaeda. Spionii americani sunt îngrijoraţi că un astfel de atac s-ar putea întâmpla şi în Statele Unite. Deocamdată oficialii americani nu au dat niciun detaliu despre interdicţie şi nici nu au confirmat că atacul din Somalia le-au motivat decizia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 2 =