“Șoferul s-a oprit, a deschis portiera, s-a întors și m-a strigat: Urcați! Nu, mulțumesc. Merg pe jos. Probabil s-a gândit: ce turist nebun!”
Mărturia de mai sus îi aparține irlandezului Peter Hurley, un străin îndrăgostit de România, care în anul 2012 a mers pe jos, de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului din București, 650 de km. Un drum lung și greu, fără cazare prealabilă, fără mâncare în rucsac, fără GPS și fără îndoială. Pariul lui a fost acesta: dacă acest popor este ospitalier și omenos, precum se spune, voi putea călători fără grija unui pat și a unei bucăți de pâine. Și așa a fost!
Toată această aventură pedestră, în sprijinul păstrării valorilor tradiționale, a fost relatată în cartea sa, Drumul crucilor, publicată în limba română, la București, în 2013.
SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI
Dragostea lui Peter Hurley pentru satul românesc a trecut în acest an centerar la un alt nivel. Împreună cu autorități de stat din județul Maramureș, cu ONG-uri și cu sprijinul industriei turistice din localitatea Săpânța, Peter Hurley a organizat, aproape de Cimitirul Vesel, în perioada 18-19 august, „Reuniunea Satelor”, ca parte a proiectului său “Satele Unite ale României”. La acest eveniment internațional, numărul participanților s-a ridicat la aproximativ 500 de persoane din România și Basarabia. Prezența numeroasă a artiștilor populari, a grupurilor artistice și a turiștilor a arătat, în cele două zile de august, frumusețea unității naționale și dorința românilor de a nu pierde legătura vie cu frații lor din țară și de pretutindeni.
ÎN ANUL CENTENAR, TRANSPORTATORII RUTIERI ROMÂNI SPRIJINĂ DEZVOLTAREA SATELOR ȘI A ORAȘELOR ROMÂNIEI
Între promotorii dialogului dintre mediul rural și cel urban, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), partener al acestui proiect centenar, și-a arătat compatibilitatea deplină cu obiectivul fundamental al proiectului inițiat de Peter Hurley prin investițiile din mediul rural, precum cele de la Dănești și Băile.
Pentru tratarea bolilor profesionale și pentru relaxarea turiștilor din lumea largă, în anul 2007, ARTRI a inaugurat, la Dănești, județul Maramureș, complexul hotelier de patru stele numit Secret Garden. Prin această investiție în premieră pentru mediul rural din România, care a creat de-a lungul timpului în jur de 40 de locuri de muncă, satul Dănești a devenit un reper esențial pentru geografia turistică a României, în cei 11 ani de funcționare găzduind peste 100.000 de turiști din țară și din străinătate.
Din 2010, satul Băile din județul Brăila, prin fabrica Pell Amar, a devenit locul unei calaborări inedite între terapeutica inovativă a doctorului Ștefan Ionescu-Călinești, – descoperitorul extractului din nămol sapropelic -, și specialiștii SC Pellamar Cosmetics SRL, companie înființată de către ARTRI și savantul român mai sus-amintit pentru renașterea brandului Pell Amar. Astăzi, mai bine de 45 de produse Pell Amar sunt cunoscute și vândute în lumea largă. Fabrica Pell Amar a înscris, așadar, localitatea Băile pe harta terapeutică a Europei, păstrând metoda originală de extragere și utilizare a aminoacizilor din nămolul sapropelic.
Sprijinul ARTRI pentru acest proiect centenar va continua în următoarele trei luni, prin activități dedicate mediului de afaceri din transporturi și mediului cultural național.