Statul a colectat aproape 3 mlrd. lei din acciza pe carburanţi, dar a făcut ZERO kilometri de autostradă

Într-un an de la introducerea accizei de 7 cenţi pe litru, lucru care a dus peste noapte la scumpirea carburanţilor cu 7%, în buzunarele statului au intrat 2,8 miliarde de lei (circa 630 de milioane de euro), scrie Ziarul Financiar. foto

Banii trebuia să fie folosiţi pentru infrastructură, dar la un an de la aplicarea ta­xei care a generat cea mai ma­re scumpire peste noap­te a carburanţilor, şoferii din Ro­mâ­­nia merg aproximativ pe aceleaşi drumuri, scrie gandul.info, cu referire la Ziarul Financiar.

„Încasările aferente măsurii de ma­jo­rare a nivelului accizei cu 7 euro­cenţi introdusă la benzină şi motorină, pen­tru perioada 1 aprilie 2014-31 mar­tie 2015, au fost de 2.838,4 mil. lei din care 2.289,0 mil. lei încasări din accize şi 549,4 mil. lei încasări din TVA“, au declarat reprezentanţii Ministerului Finanţelor, răspunzând unei solicitări adresate de ZF la finalul lunii aprilie.

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta spunea că banii din acci­za de 7 cenţi pe litru vor fi vărsaţi în Fon­dul spe­cial pentru marile proiecte de in­fra­struc­tură rutieră. Tot la finalul anu­lui 2013, fostul ministrul al trans­por­tu­rilor, Dan Şova, spunea că „taxa de 7 euro­cenţi merge în bugetul De­par­ta­­men­tului de proiecte de infra­structură pe auto­străzi şi drumuri naţionale. Aceas­tă taxă s-a pus pentru a se finanţa auto­străzi şi dru­muri naţionale“, dădea asigurări Şova.

În vara anului trecut însă, în scan­da­­lul legat de sustenabilitatea măsurii re­du­cerii CAS, premierul a admis că ba­nii din taxă nu merg pe autostrăzi, ci pen­tru aco­perirea deficitului bugetului de pensii.

„Strict ca sustenabilitate – m-am ui­tat încă o dată pe toate datele – avem anual o încasare suplimentară de 2,6 mi­liar­de din creşterea accizei, 1,5 mi­­liarde din taxa specială pe con­struc­ţii şi, am ve­ri­ficat şi acum, faţă de anul trecut, la ve­ni­turi curente, pe primele şase luni avem 3 miliarde de lei în plus.

Deci, dacă e vor­ba de conta­bilitate, acoperim con­ta­bil (scă­­­derea CAS – n. red.), doar că eco­no­mia nu e doar contabilitate, mai e şi un pic de minte care uneori lipseşte la cel mai înalt nivel“, spunea Victor Ponta în vara lui 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =