<..." />

Servicii portuare: creșterea eficienței pentru a încuraja comerțul

Deputații din Parlamentul European au aprobat o propunere legislativă care are ca scop creșterea eficienței și scăderea costurilor pentru serviciile furnizate în porturile maritime ale Uniunii Europene. Asigurarea transparenței în stabilirea taxelor pentru utilizarea serviciilor și infrastructurilor portuare și în finanțările publice primite de porturi ar putea preveni prețurile abuzive și denaturările pieței, încurajând comerțul, spun aleșii europeni. foto

Însă măsurile actuale privind serviciile portuare ar putea rămâne în vigoare dacă îndeplinesc cerințele minime, mai spun ei.

Propunerea inițială a Comisiei Europene considera accesul liber pe piață ca fiind principiul general pentru furnizarea de servicii portuare, dar deputații au insistat că ”un singur sistem nu este potrivit, întrucât sistemul portuar UE cuprinde diferite modele de organizare a serviciilor portuare”. Ei au modificat propunerea, astfel încât ”modelele existente de administrare a porturilor stabilite la nivel național să poată fi menținute”.

”Am putut să eliminăm accesul liber pe piața serviciilor portuare. Mai ales din motive de siguranță și securitate, porturile trebuie să aibă puterea de a decide în privința organizării serviciilor”, a spus raportorul Knut Fleckenstein (S&D, DE). „Pentru prima dată în cursul lungii discuții privind pachetul portuar, avem alături porturile, operatorii de terminal și sindicatele”, a mai spus Fleckenstein.

Stabilirea unor cerințe minime pentru furnizorii de servicii portuare

Deputații susțin stabilirea unor reguli comune pentru statele membre și administratorii portuari cu scopul de a limita numărul de furnizori de servicii, de a stabili cerințe minime pentru aceștia sau de a oferi ei înșiși servicii, ca ”operatori interni”.

Cerințele minime ale porturilor pentru furnizorii de servicii ar trebui limitate la demonstrarea calificărilor profesionale, însă ei ar trebui să răspundă și nevoilor de siguranță și protecție a mediului în mediu marin și să respecte standardele sociale naționale, spun deputații. Lista ”cazurilor justificate” în care libertatea de a furniza servicii poate fi restricționată ar trebui să includă ”insuficiența spațiului de pe chei”, caracteristicile traficului portuar și nevoia de a oferi ”operațiuni portuare sigure sau sustenabile din punct de vedere al mediului”, mai arată deputații.

Transparența finanțărilor publice și taxelor pentru utilizarea infrastructurii și serviciilor portuare

Fondurile publice trebuie să apară transparent în contabilitatea porturilor și registre separate trebuie menținute pentru activitățile finanțate din fonduri publice sau investiții și alte activități, spun deputații.

Pentru a preveni prețurile abuzive în absența mecanismelor de piață, trebuie luate măsuri care să asigure că taxele ”nu sunt disproporționate” față de valoarea economică a serviciilor oferite și sunt stabilite în mod transparent și nediscriminatoriu, spun deputații. Taxele pentru infrastructura portuară trebuie stabilite ”conform cu strategia comercială și de investiții a portului”, mai spun ei.

Statele membre UE ar trebui să numească unul sau mai multe organisme independente care să analizeze plângerile.

Pregătirea angajaților și condițiile de lucru

Propunerea legislativă nu va afecta aplicarea reglementărilor naționale privind munca și protecția socială. Angajații trebuie să aibă condiții de lucru conforme cu standardele sociale obligatorii naționale, regionale sau locale, iar statele membre trebuie să se asigure că toți lucrătorii din sectorul portuar primesc cursurile de specializare potrivite, mai spun deputații.

Ce urmează

Deputații au aprobat amendamentele la propunerea legislativă și au mandatat negociatorii PE să înceapă negocierile cu Consiliul UEpentru textul legislativ final, pe baza amendamentelor propuse.

Sursa: www.europarl.europa.eu

1 comment

  1. Taner

    Datorită taxelor ce se aplică transportatorilor la intrarea in port constantase fac cozi uriașe,se pierd timpi si
    bani inutil!!despre ce eficientă se vorbește aici?în olanda,germania porturi se intra fără nici o taxă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 4 =