De la sfârşitul lunii mar..." />

Se ieftinesc carburanții în Ucraina

De la sfârşitul lunii martie, în Ucraina, litrul de benzină s-a majorat cu 40 de copeici (0,17 RON), iar cel de motorină cu 14 copeici (0,06 RON). De la începutul acestui an, preţul unui litru de benzină a crescut cu 1,05 griveni (0,46 RON) şi motorina cu 0,59 griveni (0,26 RON). La 11 mai, preţul mediu al unui litru de benzină A-95 constituia 11,4 griveni (5 RON), iar cel al motorinei 10,29 griveni (4,55 RON) per litru. foto

Cu toate acestea, la ședința grupului de experţi privind funcţionarea pieţei petrolului şi industriei de rafinare din cadrul Ministerului Energiei şi Industriei din Ucraina, toate prețurile recomandate pentru benzină au fost reduse cu 5 copeici pentru un litru începând cu 12 mai şi cu încă 5 copeici din 15 mai. Ministerul a precizat că decizia a fost luată ținând cont de scăderea preţului la petrol pe piața mondială, precum şi de stocul suficient de carburanți de care dispune Ucraina pentru asigurarea stabilității în piaţa internă.

Analiștii subliniază că unele stații peco au redus prețurile la carburanți cu 5-20 de copeici încă la începutul lunii mai, anticipând decizia Ministerului. Petroliștii au fost nevoiți să scadă prețurile, pentru că în perioada lunilor martie-aprilie când a avut loc un val de scumpiri, vânzările lor s-au redus cu 15%.

Ministerul Energiei și Industriei a mai anunțat un val de ieftiniri al carburanților la sfârșitul lunii mai. Potrivit experților, benzina s-ar putea ieftini în viitorul apropiat cu 40 de copeici, iar motorina cu 30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 8 =