În urma negocieril..." />

Rușii, generoși ca niciodată cu lituanienii

În urma negocierilor ruso-lituaniene, transportatorii din Lituania, după cei din Polonia, au obținut de la Ministerul Transportului din Rusia “carte blanche” pentru activitatea pe piața rusă. Mass-media din Lituania au numit aceste negocieri bilaterale drept “evenimentul anului”, pentru că rezultatul întrevederii a depășit așteptările delegației lituaniene. foto

Potrivit vicepreședintelui asociației de transportatori rutieri internaționali “Linava”, Mecislavas Atroskiavicius, în cadrul negocierilor a fost atins un succes fără precedent. “Am soluționat problema referitoare la numărul de autorizații. Avem suficiente pentru anii 2013, 2014 și 2015.

Vom obține câte 147 000 de autorizații bilaterale la începutul anului, iar mai apoi, în cazul în care necesitatea va crește, una dintre părți va putea solicita permise suplimentare nelimitate”, a explicat vicepreședintele asociației. Oficialii din Ministerul Transportului din Lituania spun că transportatorii din această țară nu au mai beneficiat de multă vreme de astfel de condiții avantajoase pentru transportul mărfurilor pe teritoriul Rusiei.

Mai mult, ca și în cazul polonezilor, lituanienii vor putea transporta pe teritoriul Rusiei mărfuri din toată Uniunea Europeană în baza autorizațiilor bilaterale. Până în prezent, transportul mărfurilor prin Belarus în Rusia era imposibil cu o autorizație de acest fel, pentru că partea rusă interpreta acest tip de transport ca pe unul din țară terță. Întrucât numărul de autorizații din/în țări terțe era foarte mic, transportatorii lituanieni ajungeau cu greu pe piața rusă.

Cu ce s-a ales partea rusă? În primul rând, părțile s-au înțeles să facă schimb suplimentar de autorizații în anul 2012 (bilaterale/de tranzit/ speciale și în/din țări terțe). Apoi, va fi continuat schimbul de autorizații bilaterale/de tranzit în funcție de necesitate. Cota de autorizații pentru transportul în/din țări terțe pentru operatorii ruși și lituanieni rămâne strict fixată (potrivit presei de la Vilnius, pentru transportatorii lituanieni numărul lor a fost majorat de la 2 mii la 6 mii).

Unii transportatori ruși sunt însă pesimiști, după ce autoritățile din Rusia le-au permis colegilor din Polonia și Lituania să transporte mărfuri de la numeroase terminale în baza autorizațiilor bilaterale nelimitate la număr. Ei spun că ar putea să nu mai aibă nevoie de autorizații de tranzit de la lituanieni, pentru că cea mai lungă cursă pentru ei ar putea deveni Brest (oraș din Belarus, amplasat la hotar cu Polonia – n. red.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − eleven =