Rusia propune construirea celei mai mari autostrăzi din lume, care să lege Europa de SUA

Preşedintele companiei de căi ferate din Rusia, Vladimir Iakunin, a propus un plan pentru o autostradă transsiberiană care ar putea lega ţara sa de graniţa de est a statului american Alaska, trecând peste strâmtoarea Bering, care separă Asia de America de Nord, relatează CNN. foto

Planul a fost dezvăluit la o întâlnire a Academiei de Ştiinţe din Rusia.

Denumit Centura de dezvoltare trans-eurasiatică, proiectul propune construirea unei autostrăzi de-a lungul actualei căi ferate transsiberiene, alături de o nouă reţea feroviară şi conducte de gaz şi petrol.

„Acesta este un proiect interstatal şi între civilizaţii”, a declarat Iakunin, citat de Siberian Times.

Autostrada va traversa Rusia, conectându-se la actualul sistem rutier din Europa Occidentală şi Asia. Distanţa dintre vestul şi estul Rusiei este de aproape 10.000 de kilometri. Iakunin a declarat că autostrada va lega Rusia de America de Nord prin regiunea Ciukotka, peste strâmtoarea Bering şi peninsula Seward din Alaska.

Raportul nu oferă precizări cu privire la drumul peste apă, dacă va fi un pod, un tunel sau servicii de feribot. Cea mai scurtă distanţă dintre ţărmul Rusiei şi cel al Alaskăi este de aproximativ 88 de kilometri, potrivit Centrului de informaţii privind teritoriile publice din Alaska.

Principala cale ferată transsiberiană merge de la Moscova la Vladivostok şi acoperă 9.258 de kilometri.

Iakunin a fost descris drept un prieten apropiat al preşedintele rus Vladimir Putin. Unele surse au speculat că el ar putea fi potenţialul succesor la preşedinţia rusă.

Sursa: ZF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three − 1 =