Experț..." />

Rusia. Preţurile la carburanți au depășit un nou record

Experții din Federația Rusă sunt de părere că anul 2012 va fi unul „negru” pentru proprietarii de autovehicule. Prognozele sumbre se adeveresc foarte rapid: bariera psihologică de 30 de ruble (3,35 RON) pentru un litru din cea mai ieftină benzină a fost déjà depășită. foto

În timp ce salariul mediu rămâne la nivelul anului 2007, prețul carburanților a demonstrat o creștere constantă. După liniștea din primăvară, scumpirea carburanților a început din nou. Săptămâna trecută a fost atins un nou nivel: mai multe stații peco din Moscova au afișat prețul de 30 de ruble pentru un litru de benzină A-95. O situația similară se întâmplă și cu motorina, care a depășit 30 de ruble. Totuși, cei mai afectați de valul scumpirilor sunt proprietarii mașinilor care folosesc decât A-98 de 34 de ruble (3,8 RON).

Astfel se adeveresc previziunile pesimiste ale analiștilor, care nu exclud că până la sfârșitul anului prețurile vor crește de până la 2 ori, iar cel mai grav este că ar putea ajunge la nivelul european. În țara vecină, Lituania, un litru de A-95 este echivalentul a 60 de ruble (6,7 RON). O situația similară este și în Polonia, țări în care înflorește contrabanda cu benzină, livrată din Belarus, unde astăzi prețul benzinei A-92 este de 23 de ruble (2,5 RON) per litru.

Presa rusă scrie că șoferii nu mai pot spera la un viitor luminos, căci prețul de vânzare a carburanților cu amănuntul va continua să crească, despre această situație vorbesc analizele Ministerului Economiei de la începutul lunii mai. Benzina și motorina s-au scumpit simțitor la sfârșitul lunii martie, imediat după anunțarea rezultatului alegerilor prezidențiale. În plus, în luna aprilie a expirat acordul provizoriu de înghețare a prețurilor la carburanți, la care au convenit petroliștii și guvernul.

Potrivit analiştilor, în viitorul apropiat preţul la combustibil va creşte cu 5-7%. Aceasta este o prognoză optimistă, pe care o recunosc chiar și petroliștii. Situația ar putea deveni mai gravă în cazul în care Guvernul va asculta de parlamentari, care au propus „experiența ucraineană” de a dubla accizele la benzină de la 3 (0,3 RON) la 7-8 ruble (0,8 RON) pentru un litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 10 =