Rusia a impus restricţii la importurile de produse lactate din Lituania

Începând de luni, 7 octombrie, Rospotrebnadzor (Agenţia Federală din Rusia pentru protecţia Consumatorilor) a impus restricţii la importul de produse lactate. foto

În comunicatul Rospotrebnadzor se menţionează că restriciile vizează 85% din importul de produse lactate, inclusiv caşcavalul „Svalia”. Embargoul a fost instituit pentru toate mărfurile lactate din Lituania. 

Lituania, țară care în prezent asigură președinția UE, atrăgea atenția la mijlocul lunii septembrie asupra noilor controale vamale impuse de Moscova la frontiera cu țările din Europa de Est care încearcă să se apropie de UE. În timp ce Ucraina dorește să încheie un acord de asociere și liber schimb cu UE, cu ocazia summitului din noiembrie de la Vilnius, Rusia a impus în această vară controale vamale întărite asupra mărfurilor ucrainene. Controalele au fost extinse acum trei săptămâni și la Lituania.

Țara baltică a avertizat în urmă cu trei zile Rusia în legătură cu o deteriorare a relațiilor cu UE dacă aceste controale vamale suplimentare persistă, subliniind că ea ar putea să riposteze blocând accesul în enclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.

Aceste avertismente au indignat autoritățile ruse care au decis să ia această măsură de interzicere a unor produse lactate. Rusia anunțase deja anterior că va putea interzice importurile de produse lactate lituaniene, motivând prin existența unor „riscuri sanitare și epidemiologice”.

Industria lactată lituaniană reprezintă o cincime din producția agricolă a acestei mici țări baltice și constituie o sursă importantă de venituri din exportul în acest sector, notează AFP.

Moscova a fost adesea acuzată de utilizarea armei comerciale pentru a face presiuni asupra țărilor din fosta URSS care doresc să se apropie de UE în cadrul Parteneriatului Estic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × two =