Încă de când fostul cancelar german G..." />

Rumänien, halt!… Nu, pagadi!…

Încă de când fostul cancelar german Gerhard Schroeder a fost angajat la Gazprom ca director, au apărut suspiciunile că Germania începe să facă jocul Rusiei.

Când s-a inaugurat șantierul pentru construirea magistralei NorthStream, polonezii au fost primii care au atacat Berlinul, că repetă Pactul Molotov – Ribbentrop. Se apropie reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius și este rândul nostru să credem că polonezii aveau dreptate.

Evenimentul din noiembrie are o semnificație strategică majoră pentru estul Europei, deci și pentru toți românii. Dacă UE reușește să smulgă Ucraina din ghearele iubirii „frățești” de la Kremlin, procesul de democratizare a continentului va fi ireversibil. Dacă gânditorii de la Bruxelles vor eșua, vina va fi numai a lor și UE nu va mai conta politic. Fiindcă e un pariu politic uriaș.

Parteneriatul Estic este o inițiativă excelentă a Poloniei și Ţărilor Baltice, susținută consecvent de România, vectorul politic al Occidentului spre spațiul fostului imperiu sovietic, unde Puțin pare convins că poate re-crea niște imagini în oglindă pentru Asia: și NATO, și UE. În loc să se adapteze flexibil la noile condiții geopolitice, create de vechii adversari, Moscova își face iluzii că va rămâne mereu la masa verde a lumii.

Bătălia pentru Galaxia Moldova

Niște excelenți umoriști basarabeni au impus brandul „Planeta Moldova”, ridiculizând pretențiile stataliste exagerate ale unor conaționali de-ai noștri de la Chișinău. Credem că problematica Republicii Moldova din regiune nu trebuie minimizată, ea e ca o falie tectonică.

Pare ridicol că Rusia depune atâta energie pentru o cauză pierdută, făcând jocul unor interese ne-rusești, din lume și de la Moscova. Dar, pe de o parte, Kremlinul nu știe ce să mai facă acum cu acest cărbune sub șperlă, pe de altă parte nici un politician rus nu are curajul să spună:

„Ajunge cât cheltuim cu Transnistria, nimeni nu ne va plăti niciodată cele patru miliarde de dolari, la cât a ajuns datoria mafiei de la Tiraspol pentru gazele rusești consumate! Avem problemele noastre în țară și Rusia se poate apăra altfel în fața ofensivei Occidentului!”.

De peste trei ani, Germania se erijează în pacificator de conflicte înghețate. Nu deținea președinția UE și Angela Merkel semna cu Dmitri Medvedev un acord de mântuire a Transnistriei, document despre care nu știm ce anexe secrete are.

Germania și-a mai manifestat și altădată „dezinteresul” față de Basarabia și Bucovina în favoarea lui Stalin.

Nu am auzit nici un politician german regretând acel moment. În schimb, îi tot vedem sărind în ajutorul Rusiei, în detrimentul românilor: i-au invitat pe basarabeni și transnistreni în Germania să vadă cum arată un stat federal, unde, nu-i așa, nemții trăiesc în totală armonie. Să facă și ei acasă la Chișinău la fel.

Apoi doamna Merkel vine la Chișinău și-i pune sula-n coastă lui Traian Băsescu, să semneze tratatul de frontieră cu Republica Molotov. Vladimir Filat a zburat la București și a semnat cu Teodor Baconschi, altfel unionist convins, un asemenea tratat. Trece timpul, se apropie Parteneriatul Estic.

Zboară la București Igor Korman, „spikeru’” Parlamentului de la Chișinău, un flăcău uns cu toate alifiile Kremlinului, mâna dreaptă a lui Marian Lupu și Dmitri Diakov, de la Partidul Democrat din Chișinău. A găsit el momentul cel mai oportun să-i ceară pe 1 octombrie lui Traian Băsescu să ratifice tratatul de frontieră, că uite, omologii lui Voronin l-au ratificat!

Răspunsul vine sec, preluat de toată presa rusă și ucraineană: România nu intenţionează să ratifice tratatul semnat anterior cu privire la regimul de frontieră cu Moldova. „Nu, în zadar aşteptaţi… Eu aş vrea să fiu extrem de deschis cu dumneavoastră”, i-a spus președintele României.

Peste câteva zile, același Traian Băsescu afirmă că e posibil ca în ultimul moment autoritățile de la Chișinău să renunțe să mai semneze acordul de asociere cu UE, cum s-a răzgândit Armenia.

Un scenariu funambulesc: forțat de Voronin să renunțe la plimbarea spre Chișinău pentrru a semna Tratatul Kozak, Putin ar putea găsi acum suficiente argumente ca să anihileze definitiv voința alianței actuale din Basarabia. Cu ce argumente, vom vedea… La întoarcerea la Chişinău, Igor Korman a anunţat că speră că această problemă se va rezolva „într-un viitor nu prea îndepărtat”.

Riposta Cancelarului

Auzind ce spune Traian Băsescu, Angela Merkel își trimite urgent pupilul la București: Philipp Missfelder, deputat în Bundestag din Uniunea Creştin Democrată, președintele Tineretului UCD. „România trebuie să-şi îndeplinească promisiunea făcută în noiembrie 2010, de a semna Tratatul de frontieră cu Moldova, a spus Missfelder.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, Germania joacă un rol activ în negocierile pe care le duce cu administraţia de la Chişinău, referitor la Parteneriatul Estic cu UE, dar şi legat de conflictul transnistrean. Avem o implicare activă în conflictul din Transnistria, nu numai pentru că e vorba despre graniţa estică a UE.

Germania joacă un rol activ în multe conflicte îngheţate. De la începutul mandatului cancelarului Angela Merkel, în 2005, ţara noastră a adoptat această politică în ceea ce priveşte conflictele îngheţate.

Relaţiile noastre cu Rusia sunt foarte bune, ca şi cele economice, de altfel. De aceea, chiar dacă Rusia este sensibilă la subiectul conflictului din Transnistria, cancelarul nostru a dezbătut această chestiune atât cu preşedintele Putin, cât şi cu premierul Rusiei“.

După care aflăm că Hans-Peter Friedrich, ministrul de Interne al Germaniei, acuză autorităţile din România şi din Bulgaria de nivelul nesatisfăcător al integrării sociale a ţiganilor, ceea ce provoacă o mare presiune a migraţiei asupra altor ţări, în special asupra Germaniei.

Prin urmare, Germania se alătură Olandei și Franței și respinge intrarea României în Schengen de grija țiganilor. Până vom afla cum procedează concret Berlinul pentru socializarea acestei etnii seminomade (desigur, nu cum a făcut altădată), se apropie Parteneriatul Estic și Germania i-a pus din nou pe români la răscruce de vânturi. De dragul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − four =