Rubla ..." />

Rubla scade puternic din cauza violenţelor din Ucraina

Rubla a înregistrat luni cel mai mare declin din ultimele două săptămâni faţă de dolar, iar acţiunile ruseşti au pus capăt creşterii din ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, din cauza violenţelor din Ucraina care au sporit probabilitatea unor noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei. foto

Agravarea violenţelor din Ucraina, unde bilanţul victimelor a depăşit 5.000 de persoane, a readus regiunea în atenţia investitorilor, care în ultimele câteva luni se concentraseră pe scăderea preţurilor petrolului, dobânzile în creştere şi riscurile de retrogradare a ratingurilor Rusiei, relatează Bloomberg.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au avertizat că Rusia ar putea fi supusă unor noi sancţiuni, în urma unui atac cu rachete asupra oraşului port Mariupol, care a avut loc sâmbătă.

La ora transmiterii ştirii, rubla este în declin cu 3%, la 65,66 unităţi pentru un dolar, pe fondul zvonurilor că grupul petrolier Rosneft va schimba în dolari 400 de miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari) obţinute dintr-o emisiune de obligaţiuni care va fi lansată luni.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, are datorii de 19,5 miliarde de dolari scadente în acest an, potrivit unei prezentări a companiei din octombrie anul trecut.

Escaladarea luptelor din estul Ucrainei are loc în timp ce agenţia Standard&Poors’s 500 analizează dacă să menţină ratingul Rusiei la cea mai scăzută treaptă a categoriei recomandată pentru investiţii. S&P 500 a anunţat luna trecută că există o probabilitate de cel puţin 50% ca ratingul Rusiei să fie retrogradat în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, până la sfârşitul lunii ianuariei.

„Ce vedem acum în Ucraina este un război în toată legea, ceea ce este un semnal de alarmă pentru investitori, în privinţa activelor ruseşti. Există o probabilitate ridicată ca S&P să retrogradeze ratingul Rusiei în categoria junk, ceea ce ar fi cu adevărat dureros pentru Rusia, pe termen lung”, a declarat Andrei Vaşevnik, director de investiţii la R&B Investment Fund în Moscova.

Costul asigurării pentru default al obligaţiunilor Rusiei pe termen de cinci ani a crescut pentru prima oară în ultimele trei zile, cu 0,19 puncte procentuale, la 5,75%, al cincilea cel mai ridicat nivel la nivel global. Randamentul acestor obligaţiuni a urcat cu 0,43 puncte procentuale, la 15,13%.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 3 =