Dan Şova a ..." />

Rovinieta ar putea trece la Ministerul de Finanţe

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat că a propus trecerea amenzilor pentru neplata rovinietei de la Compania de Drumuri Naţionale la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pentru a intra sub incidenţa Codului de procedură fiscală. foto

Ministrul a argumentat că există peste un milion de astfel de amenzi neachitate în ultimii trei ani.

„În momentul acesta, pentru amenzile din rovinietă care nu se achită se merge pe linia proceselor şi recuperărilor în instanţă. Noi avem o propunere care se află acum pe circuitul legislativ, o să vedem şi cu colegii de la Finanţe, pentru că la CNADNR de-a lungul ultimilor trei ani cred s-au strâns peste un milion de amenzi pentru neplata rovinietei, neachitate.

Am propus ca până la urmă aceste amenzi să treacă la MFP, prin Codul de procedură fiscală. Să vedem dacă o să fie de acord şi MFP. Trebuie să găsim o soluţie (…). Este vorba şi despre persoane fizice şi juridice, cele mai multe sunt persoane fizice”, a declarat Şova.

Pe de altă parte, ministrul a precizat, referitor la proiectul de majorare a valorii rovinietelor, că scumpirea se referă în special la vehiculele comerciale care tranzitează România şi care în ţara noastră plătesc tarifele cele mai mici din UE.

„Iniţiativa a plecat de la un calcul care se face pe baza unor indici care sunt la CNADR de calcul a rovinietei şi pe baza a ceea ce solicită MFP. Creşterea, nu ştiu să vă spun dacă va rămâne 60%. Este adevărat că rovinieta pe an creşte de 28 la 32 de euro, din câte am văzut propunerea care a venit de la CNADNR.

Dar creşterea în general se referă la cei care au rovinietă pe şapte sau 10 zile. Asta nu se referă la cetăţenii români care au un autoturism proprietate personală, ci la creşterea rovinietei pentru vehiculele comerciale care tranzitează teritoriul României. Acolo s-a încercat a se umbla, pentru că sunt tarife foarte mici în comparaţie cu orice alt stat UE”, a spus Şova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 4 =