România și Marea Britanie, fruntașe în Europa la prevenirea riscurilor psihologice în companii

Conference Arena, parte a Marketing Insiders Group, va prezenta cele mai recente statistici și cercetări referitoare la siguranța și securitatea la locul de muncă în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței Workplace Safety Management Forum, care va avea loc pe data de 1 octombrie 2015 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

București, 7 august 2015 – Siguranța și securitatea la locul de muncă reprezintă domenii prioritare pentru companii și organizații, având în vedere că numărul accidentelor la locul de muncă rămâne în continuare ridicat. Dacă în cazul accidentelor fizice statisticile sunt mai concludente, o categorie de riscuri emergente mai dificil de cuantificat sunt riscurile psihologice. Acestea apar mai cu seamă în cazul locurilor de muncă ce implică lucrul cu clienți dificili, pacienți sau studenți. Având în vedere amploarea acestor noi amenințări a securității la locul de muncă, organizațiile încep să implementeze proceduri pentru a lupta împotriva lor. În prezent, 33% din organizațiile cu peste 20 de angajați au un plan care prevede abordarea factorilor de risc psihologic, România și Marea Britanie fiind fruntașe la acest capitol, unde peste 50% din organizațiile luate în calcul aplică astfel de strategii (sursa: EU-OSHA – European Survey of New and Emerging Risks).

Un alt factor important îl reprezintă presiunea timpului, indicată ca un tip de risc psihologic de către 43% dintre angajații luați în calcul în cadrul studiului efectuat de EU-OSHA în 50.000 de locuri de muncă din Europa. Remedierea situațiilor de risc psihologic la locul de muncă este îngreunată de o dificultate în a vorbi despre ele.

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, circa 2,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor sau bolilor cauzate la locul de muncă. Mai mult, același studiu relevă faptul că la fiecare 15 secunde, 153 de muncitori sunt victime ale unui accident la locul de muncă (sursa: International Labour Organization).

Iată cum arată, în cifre, domeniul siguranței ocupaționale la nivel global (sursa: Organizația Internațională a Muncii):
• 2,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor la locul de muncă;
• Un muncitor moare odată la 15 secunde din cauza unui accident la locul de muncă;
• 153 de angajați au un accident la locul de muncă odată la 15 secunde;
• 160 de milioane de oameni suferă de boli generate de locul de muncă;
• 313 de accidente non-fatale la locul de muncă au loc în fiecare an;
• În termeni economici, accidentele și bolile survenite la locul de muncă reprezintă peste 4% din PIB-ul anual la nivel global.

Cifrele sunt alarmante și la nivel european, având în vedere că 24% dintre respondenții unui sondaj paneuropean (UE-28) efectuat de Eurofound susțin că siguranța și sănătatea lor sunt afectate de condițiile de muncă. În ceea ce privește domeniile de activitate, procentele sunt mai ridicate în cazul unor domenii precum agricultura, construcții, transport și depozite (până la 41% dintre angajați consideră că sunt expuși unor riscuri la locul de muncă). La polul opus, în cazul domeniilor financiar, asigurări și bancar, doar 10% dintre angajați susțin că siguranța și sănătatea le este afectată la locul de muncă (sursa: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions 2014).

Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme legate de sănătatea și siguranța la locul de muncă, evenimentul Workplace Safety and Management Forum, care va avea loc pe 1 octombrie 2015 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, va aborda teme precum tendințe în siguranța ocupațională, inovații tehnologice în protecția muncii, instrumente pentru prevenirea accidentelor industriale, accesarea de fonduri europene pentru protecția angajaților. Conferința de business va lansa anul acesta, în premieră națională, Romanian Safety Awards. Lansarea acestei categorii va include prezentarea modalităților de înscriere pentru specialiști și companii, urmând ca gala să fie lansată oficial începând cu ediția de anul următor. Conferința va reuni speakeri cu reputație europeană și internațională, care vor aduce abordări inedite în ceea ce privește prevenirea accidentelor la locul de muncă, precum și tehnici sau practici bazate pe cele mai recente dezvoltări din domeniu.

Conferința beneficiază și anul acesta de sprijinul liderilor în domeniu – Renania (Platinum Sponsor) și MAPA Professionnel (Silver Sponsor). Prezența media este asigurată de următorii parteneri: Revista Mișcarea, Revista Construcțiilor, Cariere, Doingbusiness.ro, Kompass.ro, 9AM, Marketing Portal, Manager.ro, Romania Libera, Learning Network, Jurnalul de Afaceri, Profit 360, Catalog-cursuri, Promo afaceri, Revista Tranzit.

„Prevenția accidentelor la locul de muncă nu se traduce doar prin grija și respectul pentru viață, ci și prin reduceri substanțiale de costuri generate de scăderea ratei absenteismului și creșterea productivității. Prevenția înseamnă viziune de ansamblu și acțiune în detaliu. Workplace Safety Management Forum reprezintă un reper în piața de profil și ne bucurăm să venim în sprijinul unei astfel de inițiative – în calitate de Partener Platinum. Ne identificăm cu obiectivele acestei platforme de nișă prin faptul că tratează siguranța dintr-o perspectivă bidirecțională: a companiei și a angajatului”, a precizat Florentina Taudor, General Manager, Renania.

„Cu o vechime de aproape 70 de ani în industria producătoare de mănuși de protecție, Mapa Professionnel acordă o atenție specială nevoilor de prevenire a riscurilor în diverse industrii: alimentară, chimică, inginerie mecanică, pescuit, construcții, medii critice. Compania este prezentă în peste 90 de țări din întreaga lume, în fiecare dintre ele fiind un jucător activ în domeniul sănătății și securității în muncă. Produsele Mapa Professionel se disting prin calitatea materialului, trăsăturile și forma specifice, realizate în așa fel încât să întâmpine nevoile de siguranță, confort și dexteritate. Prin prezența la conferința Workplace Safety Management Forum, compania își reafirmă rolul de ambasador al industriei siguranței și de promotor al protecției vieții și sănătății în muncă”, a declarat Alin Moldovan, Country Manager Romania, Mapa Professionnel.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, calendarul complet și invitații fiecărei sesiuni, vă invităm să accesați www.conference-arena.com.

Despre Marketing Insiders Group

Descoperiți generația de business multidisciplinară!

CONFERINȚE INTERNAȚIONALE | CERCETARE DE PIAȚĂ | TRAINING PERSONALIZAT | BRANDING STRATEGIC

Pășiți în noua eră de business cu cei mai buni experți de marketing, traineri și consultanți ai momentului sub același acoperiș vizionar! Cifre: 50 de branduri internaționale în portofoliul Marketing Insiders Group; competențe ATL, BTL și TTL; membri ai juriului Stevie Awards (Categoria Sales & Customer Service); peste 15 ani de know-how strategic de contact center (Asociația Română a Contact Centerelor, Romanian Contact Center Awards, Contact Center Magazine); 11 comunități targetate de social media; mai mult de 100 de conferințe de afaceri organizate în Europa.

Aflați mai mult, vizitați market-insiders.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 14 =