Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în 2019

Republica Moldova ar putea depune cererea de a deveni candidat de membru al Uniunii Europene către Summitul de la Riga, care va avea loc în anul 2015. Totodată, R. Moldova ar putea adera la UE în anul 2019, când România va deține președenția Uniunii Europene.
Declarațiile au fost făcute de către prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul unei emisiuni televizate de la Publika TV. foto

De asemenea, premierul a subliniat faptul că integrarea europeană nu presupune ca Moldova să își înrăutăţească relaţiile cu Federaţia Rusă. „Noi trebuie să avem un dialog permanent cu partenerul din est şi să avem relaţii bazate pe încredere. Nu ştiu dacă putem obţine garanţii pentru că evoluţiile din Ucraina au demonstrat că documentele semnate la un nivel foarte înalt se trece peste ele cu maximă uşurinţă”, a declarat Leancă. 

Premierul a menţionat că va fi intensificat dialogul cu autorităţile din autonomia găgăuză, iar transformarea regiunii în a doua Transnistrie este exclusă. „În acest an, doar în autonomie se vor cheltui 524 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii. Sub nici o formă nu ne propunem să-i izolăm, să-i siderăm. Vom construi astfel de proiecte, care să aducă beneficii din proiecte îndiferent de locul unde se află”, a conchis Leancă.

Leancă a precizat că aceste acţiuni din stânga Nistrului provoacă îngrijorare, dar că nu există motive de panică. Iar atât autorităţile ţării, cât şi partenerii internaţionali, inclusiv Rusia, nu-şi doresc apariţia unor noi focare de tensiune. (Unimedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =