Renunțarea la Schengen ar costa circa 110 mld. euro – think-tank francez

O reintoarcere permanenta la controale la frontiera in Europa va costa tarile din zona Schengen circa 110 miliarde de euro in urmatoarea decada, informează HotNews cu referire la un think-tank guvernamental francez. foto 

Acordul Schengen este un punct central al integrarii europene. Dar, sub presiunea votantilor alarmati de fluxul de migranti fara precedent din Africa si Orientul Mijlociu, sapte guverne au reintrodus temporar controale la granitele cu vecinele lor din UE.

Un studiu realizat de France Strategie, un think-tank ce tine de cabinetul premierului, arata ca scaderile turismului si comertului transfrontalier aduse de o renuntare permanenta la Schengen ar costa Europa 0,8% din economia ei in circa 10 ani.

Doar pentru Franta, costul ar fi de 1-2 miliarde de euro pe termen scurt si 10 miliarde intr-un deceniu, echivalentul a 0,5 procente din PIB.

Seful guvernului italian Matteo Renzi i-a acuzat sambata pe cei care vor „sa distruga” spatiul Schengen de libera circulatie din cadrul Uniunii Europene ca vor „sa distruga” Europa si a avertizat ca Italia nu le va permite acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 6 =