<..." />

Reforma Schengen: controalele la frontieră ar putea fi reintroduse

Uniunea Europeană a decis să reformeze Acordul Schengen. Din 2014, statele membre vor putea să reinstaureze controale la frontierele naționale pentru o perioadă maximă de doi ani, relatează Spiegel. E vorba despre un mecanism de urgență ce poate fi activat dacă țările Schengen se tem de un val masiv de imigrație. Reforma Schengen vine în contextul în care restricțiile de pe piața muncii vor fi ridicate în statele occidentale pentru români și bulgari de la 1 ianuarie 2014. Marea Britanie se teme cel mai mult de o imigrație masivă din România și Bulgaria. Și orașele germane se plâng de costurile generate de imigrația din cele două țări. foto

Decizia a fost comunicată de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a anunțat că statele membre, Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns la un punct de vedere comun în acest sens. Noile reguli vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție în toamna lui 2014. Acordul mai trebuie aprobat de plenul Parlamentului European și de statele membre, dar gestul este considerat o formalitate.

Reforma Schengen da curs si unei alte cereri a guvernului german. Ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich cerea la sfarsitul lunii aprilie, dupa atentatul din Boston, o inasprire a formalitatilor de intrare in spatiul Schengen si, in general, in spatiul european. Dupa modelul american, Friedrich doreste introducerea unei proceduri de inregistrare online a tuturor pasagerilor care intra in Uniune. In SUA, calatorii care nu au obligativitate de viza trebuie sa se inscrie online pentru verificare de catre autoritati si suporta costurile pentru aceasta operatiune.

Reintroducerea controalelor la frontierele Schengen ar fi posibilă doar în cazuri excepționale și doar ca ultimă masură. Criteriile de aplicare sunt stricte. Ele prevăd situația în care un stat european nu mai este în măsura să-și protejeze granițele externe nici cu ajutorul Uniunii și în care securitatea internă a țărilor europene este amenințată. Demersuri unilaterale ar fi interzise de noul proiect.

Comisarul Malmstrom spune că Executivul european va controla procesul foarte strict, inclusiv prin controale la fața locului, astfel încât statele să nu abuzeze de prevederile noului mecanism. Un diplomat european a declarat însă că, în final, decizia de a reintroduce controale la frontiere aparține statelor membre. „Dacă o țară va vrea să controleze pașapoarte la graniță o va face pur și simplu. Motivația o poate gândi post factum pentru că definiția urgenței este extrem de generoasă”, spune diplomatul sub protecția anonimatului.

Acordul Schengen garantează în mod normal libertatea de circulație fără control de documente în cele 26 de state semnatare ale convenției. 400 de milioane de europeni beneficiază de această facilitate. Prima țară care ar putea utiliza noul mecanism de urgență este Grecia. Atena este depășita deja de ani de zile de fluxul de imigranți ilegali către Europa, iar lagărele sunt pline până la refuz. Partidele europene de dreapta susțin demersul, cele de stânga, în special ecologiștii, acuză Parlamentul European că a reușit să anuleze unul din cele mai importante beneficii ale procesului de integrare europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − six =