În perioada 22 &..." />
Doi muncitori curata un peron in Gara de Nord din Bucuresti, joi, 3 ianuarie 2008. Ninsorile abundente si viscolul au afectat opt judete ale tarii si Capitala, inregistrandu-se blocari, circulatie rutiera ingreunata, precum si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica. BOGDAN STAMATIN / MEDIAFAX FOTO

Recomandările Poliţiei Române de sărbători (1)

În perioada 22 – 29 decembrie a.c., având în vedere afluenţa persoanelor care se vor afla în tranzit cu ocazia sărbătoririi Crăciunului, sub coordonarea Direcţiei Poliţie Transporturi din cadrul I.G.P.R., peste 850 de politişti de la structurile teritoriale vor patrula zilnic în trenurile de călători, în staţiile şi triajele de cale ferată, precum şi în aerogările internaţionale şi naţionale, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

PENTRU A PETRECE ÎN LINIŞTE ŞI SIGURANŢĂ, POLIŢIA TRANSPORTURI RECOMANDĂ:

Dacă optaţi pentru o călătorie cu trenul:

♦ Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a celor care fură din buzunare.

♦ Nu încredinţaţi niciodată copiilor sarcina să vă supravegheze bagajele!

♦ Asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară.

♦ Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.

♦ Acordaţi atenţie când cineva se ciocneşte de dumneavoastră „din greşeală” – în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portofelul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape!

♦ Nu acceptaţi anturajul vagabonzilor, copiilor străzii, pentru a nu deveni victima unei agresiuni ori tâlhării!

♦ Nu vă feriţi să priviţi cu atenţie la persoanele din jurul dumneavoastră!
Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

♦ Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

♦ Nu cumpăraţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!

♦ Nu lăsaţi în bagajul de cală bunuri de valoare!

♦ Nu lăsaţi bagajele de mână nesupravegheate!

♦ Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

♦ La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!

♦ Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori, dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!

♦ Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!

♦ Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!

♦ Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =