Î..." />

Recomandări ale Poliţiei Rutiere pentru trafic de siguranţă

În urma emiterii, de către ANM, a unui cod galben de ninsori pentru 17 judeţe, Poliţia Română a dat un comunicat, în care atrage atenția conducătorilor auto „să respecte regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile meteo și să-și echipeze autovehiculul corespunzător”.

În zilele următoare, la munte va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă, în prima parte a zilei în Munţii Apuseni şi Carpaţii Orientali, apoi şi în celelalte masive muntoase.

Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70 km/h şi pe crestele înalte de peste 100 km/h, viscolind zăpada.

„Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condițiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă”, arată sursa citată.

Poliţia Rutieră „atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”.

Autovehiculele de transport de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, „trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

„Stimați conducători auto”, se adresează şoferilor Poliţia, „dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp”. Şoferii sunt rugaţi să se asigure că au „suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu sufere din cauza frigului şi, totodată, să poată continua drumul după deblocare”.

Şoferii sunt rugaţi să manifeste prudenţă sporită şi să adapteze „permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare”.

Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto „să-şi sporească atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare”.

Trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă, din cauza ploi, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente, pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

De aceea, poliţiştii rutieri recomandă „ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă”.

Poliţia Rutieră atenţionează şoferii: „Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!
Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la CNADNR, în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 9 =