Ministrul Transporturilor..." />

Ramona Mănescu la Zilele TEN-T 2013

Ministrul Transporturilor Ramona Mănescu a participat  la Tallinn, în Estonia, la Reuniunea interministerială din cadrul evenimentului Zilele TEN-T 2013, cu tema ”Conectarea Europei, spre o nouă rețea de infrastructură (TEN-T)”, organizat de Comisia Europeană.

În cadrul întâlnirii, vicepreședintele Comisiei responsabil cu Transporturile, Siim Kallas, a supus dezbaterii tema implementării coridoarelor de transport, prin îmbunătăţirea programării şi utilizarea fondurilor Mecanismului de Conectare a Europei (MCE), cu scopul final de a susține piața unică a Uniunii Europene.

UE va pune la dispoziţia Statelor Membre UE 26 de miliarde de euro pentru cofinanțarea proiectelor de transport care pun accentul pe o rețea centrală europeană în domeniul transporturilor.

Scopul este să concentreze cheltuielile asupra unui număr mai mic de proiecte necesare pentru eliminarea secţiunilor lipsă sau subdimensionate dintre Statele Membre UE şi dezvoltarea modurilor de transport mai puţin poluante (feroviar şi căi navigabile interioare) şi care pot aduce o valoare adăugată reală la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul român al Transporturilor a subliniat faptul că România este foarte interesată de reţeaua de transport TEN-T şi şi-a exprimat speranţa ca statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, vor reuşi să asigure finanţarea utilizând instrumente financiare inovative.

„Susţin crearea unor reţele de infrastructură inteligente, durabile şi pe deplin interconectate nu numai pe teritoriul Uniunii Europene, ci și în legătură cu statele învecinate. De altfel, proiectele ce vizează dezvoltarea rețelei centrale vor fi primele proiecte care vor fi finanțate din fondurile europene, ținând cont de termenul limită de finalizare a rețelei centrale trans-europene de transport, care este 2030. Ne interesează în egală măsură să îmbunătăţim infrastructura de transport, să asigurăm o mai bună conectivitate, dar şi să creăm noi locuri de muncă şi un mediu favorabil noilor investiţii”, a declarat Ramona Mănescu.

Ministrul Transporturilor a precizat că, în vederea gestionării eficiente a procesului de implementare a Mecanismului de Conectare a Europei (MCE), ministerul Transporturilor va crea un cadru instituțional care va avea drept scop pregătirea și implementarea proiectelor finanțate prin intermediul acestui nou instrument financiar. În acest sens, în cadrul Autorităţii de Management a Programului Operațional Sectorial –Transport (AM POS-T) va fi înființat un nou serviciu – Serviciul Managementul Mecanismului de Conectare al Europei, care va avea două compartimente, concentrate pe pregătirea proiectelor MCE și pe monitorizarea implementării acestora.

Zilele TEN-T reprezintă un forum de discuții de tradiție, pe teme precum modernizarea și dezvoltarea rețelei de transport de interes european (TEN-T), pregătirea și implementarea proiectelor TEN-T în contextul aprobării noilor regulamente propuse de către Comisia Europeană, schimb al celor mai bune practici în implementarea proiectelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − eight =