Putin şi Ianukovici discută la Moscova despre aderarea Ucrainei la spaţiul euroasiatic

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și omologul său rus, Vladimir Putin, vor purta astăzi, la Moscova, discuții privind problemele care se menţin în sfera gazelor, precum şi posibilitatea intrării Ucrainei în Uniunea Vamală. foto

„Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei vor continua dialogul pe marginea eventualei participări a Kievului la procesele de intergrare din spaţiul euroasiatic, aderarea la Uniunea Vamală şi la Spaţiul Economic Unic Rusia-Republica Belarus-Kazahstan”, au declarat surse din cadrul serviciului de presă al președinției ruse, citate de Interfax

Referitor la divergenţele existente în sfera gazelor, Kievul va încerca să obțină reducerea prețului la gazele importate din Rusia, fără a pierde acordul de liber-schimb vizat cu Uniunea Europeană.

Prețul importurilor de gaze rusești urma să fie discutat de cei doi lideri la mijlocul lunii decembrie 2012, însă Ianukovici a anulat în ultimul moment întâlnirea, invocând necesitatea unui răgaz suplimentar pentru pregătirea documentelor. Ucraina încearcă să își reducă importurile de gaze rusești, pentru care plătește în prezent 432 dolari/1.000 m3. Kievul încearcă să convingă Moscova să modifice contractul actual – semnat în 2009 de fostul guvern condus de Iulia Timoșenko – prin care s-a angajat să achiziționeze 52 miliarde de m3 pe an sau să plătească minimum 80% din acest volum, indiferent de cantitatea cumpărată în mod real.

Kremlinul condiționează însă revizuirea contractului de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală a Rusiei cu Belarus si Kazahstan, sau de crearea unui consorțiu comun care să administreze rețeaua ucraineană de tranzit al gazului.

Pe 25 februarie, la summitul UE-Ucraina de la Bruxelles, liderii europeni au transmis Kievului mesajul clar că trebuie să aleagă între o uniune vamală cu Rusia, Belarus și Kazahstan, și acordul de liber schimb cu UE, ce este inclus în acordul de asociere a cărui semnare este dorită înainte de sfârșitul lui 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − fourteen =