As..." />

Putin și Erdogan se vor întâlni astăzi la Sankt-Petersburg

Astăzi preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, la Sankt-Petersburg. Aceasta va fi prima întâlnire a celor doi lideri de stat, după tensionarea relaţiilor bilaterale, precum şi prima vizită de stat la care participă preşedintele turc după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. foto

Putin și Erdogan urmează să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcția gazoductului TurkStream, situația din Siria și lupta împotriva terorismului.

Relațiile dintre cele două țări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie anul trecut.

Luni, înainte de vizita sa în Rusia, preşedintele Turciei a declarat într-un interviu pentru agenția ITAR-TASS că doreşte resetarea relaţiilor bilaterale turco-ruse şi reluarea cooperării esenţiale dintre cele două state în mai multe domenii.

„Această vizită este pentru mine o nouă piatră de temelie pentru relaţiile noastre bilaterale, care vor fi reluate în lipsa oricăror obstacole. O nouă pagină va fi deschisă în relaţiile turco-ruse. Această nouă pagină include cooperarea economică, militară şi culturală”, a declarat Erdogan.

Ankara a iniţiat la începutul lunii iulie o apropiere a relaţiilor ruso-turce, după un blocaj de nouă luni, care a fost provocat de doborârea intentionaţă a unui avion militar rus de către soldaţii turci din apropierea frontierei siriene.

Între timp, Rusia a ridicat sancţiunile impuse asupra economiei şi turismului turc, ca un semn de bunăvoinţă.

La 29 iunie, Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre țările lor, precum și asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când președintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condițiile prealabile pentru reluarea colaborării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − seventeen =