Protest al agricultorilor bulgari în apropierea PTF Giurgiu-Ruse

UPDATE (12:00) Femierii bulgari au declarat că au renunţat momentan la proteste. Decizia lor a fost luată după ce au avut o discuție cu ministrul Agriculturii din Bulgaria, Dimitar Grekov.

Reprezentanţii fermierilor din Bulgaria, dar și cultivatorii de tutun, au anunţat manifestaţii de protest pe teritoriul Bulgariei în apropierea punctului de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse pentru ziua de joi, 11 iulie. Autorităţile de frontieră bulgare au informat că vor fi luate măsurile necesare astfel încât accesul spre Podul Ruse-Giurgiu să nu fie blocat, iar traficul să se desfăşoare în condiţii normale. foto

Fermierii din țara vecină sunt nemulțumiți și spun că producătorii români le-au invadat piața și vând produse la prețuri mai mici. În același timp, producătorii de tutun sunt revoltați pentru că în perioada anilor 2014-2020 nu vor obține subvenții de la bugetul UE. 

În acest context, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic să folosească toate punctele de control deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară. Totodată, se va colabora cu partea bulgara astfel încât să se asigure un control operativ şi civilizat.

Recentul scandal legat de prețurile produselor agricole din Bulgaria a avut un efect: legumicultorii români i-au determinat astfel pe cei bulgari să scadă prețurile.

Fermierii bulgari au susținut în ultimele săptămâni că românii vin pe podul Calafat – Vidin și vând marfă mai ieftină și din acest motiv înregistrează pierderi. În momentul de față însă fermierii bulgari spun, însă, că protestele au fost suspendate pentru moment şi pot fi reluate, dacă situaţia se va înrăutăţi. Producatorii bulgari au coborât preţurile, iar comercianţii au preferat să cumpere marfa autohtonă şi să nu mai facă drumul până la Calafat.

Scandalul declanșat de fermierii bulgari împotriva legumelor românești vândute pe piața din Bulgaria la prețuri foarte mici a luat amploare în ultimele săptămâni. Autoritățile din țara vecină au demarat controale de amploare atât a transporturilor de legume și fructe care trec granița, cât și a comercianților care își vând marfa în piețele din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 8 =