Suspiciuni..." />
SURSA JocuriCuTiruri

Problema lunii – Soluţia lunii (1) Autoreglarea pieței

Problema
Toate procedurile de reglare a pieței de transport sunt în administrarea instituțiilor din Ministerul Transporturilor. Au fost și la noi discuții de tatonare pentru alte soluții, dar până la urmă nimeni nu a fost dispus să renunțe la „os”.

În alte state sunt lăsate în administrarea unor organizații independente sau chiar a asociațiilor de transportatori unele activități, ca distribuirea autorizațiilor de transport, evaluarea cursanților din centrele de pregătire sau chiar evaluarea gradului de confort al autocarelor. 

Discuțiile despre concurența neloială din domeniul transportului de persoane prin linii regulate este veche și nu pare a se încheia curând. Suspiciunile referitoare la examinarea cursanților mai au până să fie înlăturate. Să așteptăm doar progresul administrației de stat?

Soluția
Ne înșelăm dacă pornim cu prejudecata că problemele noastre sunt specific românești. Și alții au avut asemenea probleme. De exemplu, Olanda, o țară cu densitate demografică, ce se bazează pe transportul rutier de persoane, a avut o problemă în acest domeniu.

Transportatorii corecți și responsabili erau concurați neloial de unii cu autocare și autobuze sub categoria declarată. Problema nu era numai de responsabilitate, ci existau deficiențe și la verificarea categoriei. A întărit statul normele sau condițiile de evaluare? Nu.

Olandezii au convocat asociațiile de transportatori și în urma dezbaterilor a fost constituit un organism independent, fondat de transportatori, cu atribuții de categorisire a autocarelor și autobuzelor. Anglia și Olanda au organisme independente de examinare a cursanților din centrele de pregătire.

Și în România a existat o inițiativă similară. ARTRI, împreună cu UNTRR, a oferit angajament total, profesional și financiar pentru constituirea organismului independent. Ulterior, acesta ar fi trebuit să se susțină independent.

Dar mai ales să ofere garanția unui proces corect. Cu toată tensiunea și deruta momentului, autoritățile au spus nu. Considerau poate că nici piața nu e capabilă încă să se autoregleze. Dar au trecut de atunci câțiva ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =