Primele..." />

Republica Moldova a reluat exportul parțial de mere în Federația Rusă

Primele loturi de mere moldovenești au plecat în Federația Rusă. Livrarea a fost efectuată în urma deciziei Rosselhoznadzor de a permite, începând cu 26 februarie, exportul parțial de mere moldovenești în Federația Rusă, informează Agora. foto

Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct este Iurie Fală afirmă că „primele loturi cu mere moldovenești au fost expediate în Federația Rusă. Agenții economici vor trebui să achite taxe vamale de aproximativ 4 euro cenți. Totuși mărimea exactă a acestei taxe o vom afla când merele vor ajunge pe piața rusă.”

Cinci din agenții economici care au obținut dreptul de a exporta mere în Federațua Rusă fac parte din Asociația Moldova Fruct.

Exportul de mere moldovenești se efectuează doar prin regiunile Smolensk și Breansk, unde aceste produse vor fi depozitate și controlate de instituția abilitată.

În prezent pe piața din Republica Moldova au rămas aproximativ 60 mii de tone de mere potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Până la impunerea embargoului, în Federația Rusă erau exportate 150-200 mii tone de mere moldovenești. Până în prezent agricultorii moldoveni au exportat aproximativ 120 mii tone de mere pe piețele internaționale.

Potrivit Directorului executiv al asociaţiei Moldova Fruct, „anul 2014 a fost cel mai dificil pentru producătorii de mere, de la declararea independenței Republicii Moldova. Astfel că agricultorii s-au confruntat cu embargoul Federației Ruse și îngheț. În același timp statul a oferit compensații selective producătorilor de mere și chiar a acumulat restanțe față de agricultori, care nu au fost achitate până în prezent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 4 =