Povestea Barbarei Panco, prima femeie instructor auto din România

Barbara Panco se trage dintr-o veche familie princiară românească. Vorbește fluent franceza, este pilot de raliu, iar la 78 de ani este încă instructor auto. Este de fapt prima femeie care a devenit instructor auto în România, încă din 1976, după ce mai mulţi ani a condus basculante.

“Orele vor decurge că și până acum. Cu condiția ca elevul să poarte mască, mănuși, dacă dorește, dacă nu, eu am dezinfectanți în mașină. Eu cu mască, dar fară mănuși, dar mai ales cu dezinfectanți. Și pe scaune în loc să pun huse, am pus prosoape, pe care le iei și le pui la 90 de grade și sunt dezinfectate”, spune Barbara Panco pentru Stirile TVR.

Şcolile de şoferi îşi reiau activitatea după două luni de pauză. Şi toată lumea, şi elevii şi instructorii trebuie să respecte reguli de protecţie fără precedent. Cu mască şi mănuşi, regulile de circulaţie sunt aceleaşi.

Barbara Panco este prima femeie instructor auto din România. Face acest lucru din 1976 şi peste 2000 de şoferi au obţinut carnet datorită ei. S-a pregătit să fie profesoară de franceză, dar i-a plăcut şi să conducă. Şi chiar să se întreacă la raliuri. A intrat însă pe pistă după ce a devenit profesionistă: pe camioane şi autobuze.

“Am renunțat la Facultatea de Litere, că nu voiam să plec la țară. Am ajuns la Școala RATB-ului și mi-au întrebat câte clase am. Și am spus că am 4 ani de facultate. Nu se poate, aveți prea multa scoală. Nu puteți fi șofer profesionist. Vă angajam secretară. Nu vreau. Vreau să fiu șofer. O să fiu eu prima cu școală”, povestește femeia.

Barbara are un traseu profesional complet atipic pentru o descendentă a vechii familii Ghika. Cât despre pensie, nici nu se pune problema, chiar dacă a trecut de mult de vârstă de 70 de ani.

“Noi suntem generația războiului . Noi avem o imunitate pe care voi nu v-o puteți imagina. Noi nu am fost ținuți în puf”. – Barbara Panco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =